Havre – en riktig hälsobomb
Det här händer med din kropp om du äter havre varje dag.
Havre innehåller en mängd näringsämnen som stärker och skyddar vår hälsa. Det kan ätas som gröt eller flingor till frukost, och man kan använda det i bröd och efterrätter.


Att havre är populärt hos idrottare och hälsomedvetna människor är välkänt, men vissa kanske undrar om fördelarna med havre som frukost eller mellanmål verkligen är så bra som förespråkarna menar. För hur stor skillnad kan det egentligen vara mellan en skål havregrynsgröt eller havreflingor jämfört med flingor eller gröt gjord på något annat spannmål?

Faktiskt är det väldigt stor skillnad. När man ser på havre ur ett näringsperspektiv så är det betydligt nyttigare. Här ska vi titta på några av alla positiva effekter som havre har på kroppen.

1. Huden

Har du kliande, flagande hud, eller någon form av eksem? Då kan havre vara till stor hjälp. Genom att minska inflammation så bidrar havre till en friskare hud, som naturligt kommer att bli mjukare och friskare. Hur går det till?

Havre är rikt på vitaminer och mineraler, även de som är kända för att ha en stor effekt på huden. Enligt Healthline innehåller en dryg deciliter torra havregryn (en normal portion) 20 procent av det dagliga zink- och järnbehovet, 34 procent av magnesiumbehovet, och hela 191 procent av den mängd mangan du behöver per dag.

De här mineralerna tillsammans hjälper till att minska svullnad och inflammation, förbättrar blodcirkulationen och hudförnyelsen, samt rensar porerna.

Havre kan lätt blandas till en nyttig musli med torkad frukt, nötter och frön. Foto: Alexander Mils

2. Protein

Många människor vänder sig till kött, mjölkprodukter, ägg eller avokado för att få i sig tillräckligt med protein, men faktum är att havre innehåller en överraskande mängd protein. Den dryga decilitern som innehöll alla ovan nämnda mineraler, innehåller också omkring 15 procent av det rekommenderade dagliga intaget av protein. Om du dessutom tillsätter lite frön och nötter kan du få en riktig rivstart på morgonen innan du sätter igång med ett träningspass eller ger dig av till jobbet.

3. Antioxidanter 

Havre innehåller höga nivåer av polyfenoler (precis som den oumbärliga olivoljan). Dessa naturliga ämnen har kraftfulla antioxidanteffekter. Havre har till och med en specifik typ av polyfenoler som kallas avenantramider, vilka kan lindra klåda, sänka blodtrycket och förhindra inflammationer.

Havre innehåller dessutom ferulasyra, som också har stora antioxidanteffekter. Så ju mer havre du äter, desto bättre kommer din kropp att kunna bekämpa åldrandets försvagande effekter.

Havre har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Idag odlas det i alla regioner och det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité.

4. Energi 

Det senaste årens stora uppsving av ”lågkolhydratkost”, och till och med kost helt utan kolhydrater, har medfört att många människor bortser från skillnaden mellan enkla kolhydrater som finns i vitt bröd, raffinerat socker, läsk och många snacks, och komplexa kolhydrater som finns i fullkorn. Men faktum är att skillnaden mellan dessa är stor.

Komplexa kolhydrater har betydligt mer komplicerade strukturer och tar längre tid för kroppen att bryta ner, vilket innebär att de ger mycket längre energi. Istället för att få en snabb energikick av en skiva vit toast, så kommer en tallrik havre på morgonen ge kroppen betydligt mer att arbeta med.

5. Viktnedgång 

De komplexa kolhydraterna som finns i havre ger oss inte bara mer energi, utan kommer också att främja viktnedgång.

Eftersom havre ger energi och gör att man känner sig mätt längre, så blir effekten att man lättare undviker att äta för mycket.

Havre innehåller betaglukan, vilket är ett lösligt fiber som hjälper till att motverka högt blodtryck och onormala blodfettsnivåer. Enligt en studie publicerad i Journal of Nutrition and Metabolism år 2012, kan den här fibern öka mättnadskänslan, vilket gör havre till ett bra komplement när du vill gå ner i vikt.

Den andra bidragande faktorn är att havre hjälper till att upprätthålla goda blodsockernivåer, vilket ger en mängd olika fördelar.

Gröt på havregryn är en värmande och näringsrik frukost. Grynen kan med fördel läggas i blöt under natten. Foto: Melissa Belanger

6. Hjärtsjukdom

För att hålla hjärtat friskt finns knappast något bättre än en frukost gjord på havre. Den innehåller både fleromättade och enkelomättade fetter, vilka förebygger hjärt- kärlsjukdomar och anses fördelaktiga av näringsläkare i lagom mängder. Havre är toppen för att hålla hjärtat i bra skick.

7. Matsmältningen

Havre innehåller mycket fibrer som är viktiga för en effektiv och regelbunden matsmältning. En dryg deciliter till frukost, som innehåller ca 8 gram fibrer, kan ge så mycket som en fjärdedel, eller en tredjedel av det dagliga behovet, beroende på ålder och kön.

Om du tar lite fiberrika bär eller frukt till, såsom jordgubbar, hallon eller banan, så blir det en ännu bättre start på dagen.

Dessutom innehåller havre en nyttig fettsyra som kallas smörsyra, som i samarbete med de goda bakterierna i tarmfloran kan motverkar inflammationer i tarmen.

Det finns olika sorters frukostflingor gjorda på havre. Foto: Peter Lewicki

8. Sänkt kolesterol

Genom att äta havre ofta kan man sänka det skadliga kolesterolet. Havre innehåller betaglukan, som lägger sig som en hinna på insidan av magen när det blandas med vätska såsom vatten eller mjölk.

Betaglukan minskar LDL (det ”dåliga” kolesterolet) avsevärt, så du kan göra mycket gott för din hälsa genom att äta havre regelbundet.

Att börja dagen med havregryn är alltså riktigt bra för kroppen, och dessutom är det en billig frukost. Istället för att söta med vanligt socker kan du välja bär och frukt, eller kanske lite honung, och med lite nötter och frön till blir det en riktig näringsbomb. Så nästa gång du äter en skål havregrynsgröt eller någon sorts havreflingor, njut av den goda smaken och allt nyttigt som du stoppar i dig.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss