7 fördelar med att föda naturligt
En naturlig födsel kan vara både säkrare och snabbare än en med medicinska ingrepp.


I tusentals år har kvinnor fött barn naturligt och det har stora fördelar för både mor och barn. Naturlig förlossning ger flera vinster som fler kvinnor i barnafödande ålder borde bli medvetna om.

I dagens samhälle är det så normalt att ge smärtstillande vid barnafödande att de flesta läkare antar att en födande kvinna vill ha det. De flesta blivande mödrar förväntar sig också det.

På grund av att barnafödandet har blivit en medicinsk institution glömmer de flesta kvinnor att förlossningen är en naturlig upplevelse som i de flesta fall inte kräver medicinska ingrepp. Kvinnor har fött barn naturligt i årtusenden. Deras kroppar är designade för det.

Här tar vi upp några av de anledningar som får många kvinnor att välja naturlig förlossning.

1. Förlossningen är ofta kortare

Epiduralbedövning och andra smärtlindrande mediciner leder ofta till en långsammare förlossning. Mediciner mot smärtan stör ofta kroppens naturliga sätt att föda barn och det kan sakta ner sammandragningarna, vilket förlänger hela förlossningen. Ofta känner kvinnan inte sammandragningarna och vet inte när hon ska krysta. För att följa med i och stödja förlossningsprocessen behöver hon krysta vid en viss tidpunkt och med en viss styrka. Med smärtlindrande medicin kan kvinnan missa tillfällen att arbeta med i kroppens rytm.

2. Epiduralbedövning leder ofta till mer medicin

På grund av att epiduralbedövningar kopplar bort kvinnan från den naturliga krystningen och förlänger förlossningen brukar läkarna skynda på processen genom att antingen ge dropp med oxytocin (stimulerar livmodern till sammandragning) eller genom att dra ut fostret med hjälp av en sugklocka eller en tång. Under tiden kan man behöva följa fostrets hjärtslag, vilket mäts med hjälp av en elektrod som fästs på hjässan. Om problem uppstår kan man behöva göra kejsarsnitt.

Även om epiduralbedövning inte alltid resulterar i de här komplikationerna så ökar det sannolikheten för olika ingrepp.

3. Amningen underlättas

Barn som föds naturligt är piggare och visar större intresse för att amma när de just är födda. Många kvinnor vet inte att smärtmedicinen hon får även når barnet och kan påverka amningen.

På grund av smärtmedicinen föds många bebisar i ett ”drogat” tillstånd. Det kan störa deras medfödda sugreflex som normalt sett visar sig snart efter födseln. Det är inte ovanligt att bebisar som utsatts för epiduralbedövning hos mamman har svårt att hålla sig fast och suger/sväljer okoordinerat några timmar eller till och med dagar efter födseln.

4. Naturlig födsel är oftare hälsosammare

Eftersom epiduralbedövningen saktar ner förlossningen är det troligt att mamman får oxytocindropp för att sätta fart på värkarna. De kan bli så starka och snabba att kvinnan har väldigt lite tid för återhämtning mellan värkarna, vilket leder till att fostret får mindre syre.

Epidural hos den födande kvinnan ökar också risken att få feber, vilket ökar risken att behöva ta antibiotika.

5. Snabbare återhämtning

Kvinnor som planerar för naturlig födsel mår ofta mycket bra en kort stund efter förlossningen. Eftersom de inte har fått några bedövande mediciner, inga slangar eller nålar i kroppen, så kan mammor som gett naturlig födsel stiga upp snart efter förlossningen om de vill och gå omkring eller ta en dusch.

Lyckokänslan som många mammor som föder naturligt känner kommer från endorfiner som släpps ut i kroppen under förlossningen. De lugnar och lättar på smärtor och produceras naturligt av kroppen vid smärta.

Tester har visat att kvinnans kropp inte producerar lika mycket endorfiner om smärtstillande medicin har använts.

6. Större närvaro

Utan mediciner vid förlossningen är kvinnorna mycket alerta och fullt medvetna om upplevelsen. De är närvarande i kroppen på ett djupt plan och till upplevelsen av att föda barn.

Smärtlindrande mediciner dämpar ofta kvinnans sinnen, vilket leder till en frånkoppling från födelseprocessen. Många kvinnor berättar att de inte är nöjda med sin förlossningsupplevelse när de inte är fullt närvarande vid sin första kontakt med bebisen utanför magen.

7. Naturlig födsel ger kraft

Ofta känner sig kvinnor som föder naturligt mycket stärkta och mycket mer säkra i sig själva. Att klara av att föda naturligt och att lyckas ta sig igenom förlossningens extrema krav får ofta kvinnan att känna sig starkare och mindre rädd att hantera andra utmaningar i livet. Kvinnor använder ofta ord som ”oövervinnerlig” och ”kraftfull” för att beskriva hur de känner efter en naturlig förlossning.

De senaste åren har vi börjat se en återgång till att föda naturligt. Många kvinnor som tar till sig naturliga hälsovanor i vardagen känner att naturlig födsel helt enkelt är en förlängning av deras livsstil.

Med ökad tillgänglighet av barnmorskor och doulor kan kvinnor nu få det stöd de behöver för att ta sig igenom förlossningen på ett naturligt sätt. Med all respekt för alla kvinnor vilka beslut de än tar så är det min förhoppning att fler kvinnor börjar återfå tilliten till sin kropps förmåga att föda och att hantera smärta naturligt.

Lilian Presti är dietist med ett holistiskt synsätt. Hon har arbetat inom hälsoområdet i över ett årtionde. Hon undervisar och föreläser, driver ett viktminskningsprogram och skriver om näring och hälsa. Artikeln publicerades ursprungligen på Naturalsavvy.com