Järn är ett viktigt mikronäringsämne som kroppen behöver för att fungera normalt. För lite järn gör det svårt för kroppen att producera och bibehålla tillräckligt många friska, röda blodkroppar i blodet, vilka behövs för att ge kroppen energi. Brist på järn är inte förenat med livsfara, men det kan vara tillräckligt för att påverka vardagen om man inte gör någonting åt det.
Symtomen på järnbrist kan vara svåra att känna igen, men en kombination av flera av de här tio tecknen kan betyda att det är dags att göra ett blodtest för att se om det behövs tillskott av järn.
1. Blek hy
Järnbrist kan göra att huden ser blek ut och att insidan av ögonlocken tappar färgen. Järn behövs för hemoglobinet, ett protein som finns i de röda blodkropparna och som ger blodet dess röda färg och huden sin rosiga ton. Brist på järn ger vanligen brist på hemoglobin, så att hudtonen påverkas. Blekheten kan synas över hela kroppen, eller bara på ett område, som i ansiktet, på tandköttet, på insidan av läpparna eller de undre ögonlocken.
2. Tungan ser konstig ut
Bara genom att titta i och runt munnen kan ge en vink om du har järnbrist. För lite hemoglobin på grund av järnbrist kan göra att tungan ser blek ut. Dessutom kan koncentrationen av myoglobin minska. Myoglobin är också ett protein som finns i de röda blodkropparna, som stödjer musklerna i tungan. För lite myoglobin kan göra tungan öm, svullen och konstigt slät.
Järnbrist kan också ge muntorrhet och munsår.
3. Håravfall
Alla tappar kontinuerligt lite hår och för de flesta handlar det om 50-100 hårstrån om dagen. Det är en naturlig del av hårets livscykel. Märker du att du plötsligt börjar tappa mer hår än vanligt kan det vara ett tecken på att kroppen har järnbrist. För vegetarianer och kvinnor med kraftig menstruation är det här vanligare.
Järntillskott eller att äta mer järnrik mat kan hjälpa till att behålla håret.
4. Sköra naglar
Det är vanligare hos kvinnor att naglarna delar sig eller går av, men det kan också hända hos män. Bakom problemet ligger ofta järnbrist. Naglar består av keratin och behöver syre för att må bra. När kroppen inte producerar tillräckligt med hemoglobin på grund av järnbrist blir också syretillförseln sämre.
Beroende på hur allvarligt problemet är kan det vara klokt att ta järntillskott eller att se till att äta mer järnrik mat. Sardiner, skaldjur och lever är bra järnkällor. Det finns också i ägg, fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Om du har ett aktivt liv kanske du också bör äta mer protein så att naglarna klarar mer friktion och påfrestningar.
5. Andfådd
Att man är andfådd kan vara ett tecken på järnbrist. Om du blir andfådd av att göra vanliga saker som du tidigare haft lätt att göra så kan orsaken vara järnbrist. Hemoglobinet gör att de röda blodkropparna kan transportera syre ut i kroppen. När det är för lite hemoglobin i kroppen på grund av järnbrist så blir också syrenivån låg. Resultatet blir att muskler och vävnad inte får tillräckligt med syre så normala aktiviteter som att promenera eller gå i trappan kan göra dig andfådd eftersom kroppen försöker få tillgång till mer syre.
6. Huvudvärk
Järnbrist kan orsaka huvudvärk. För lite hemoglobin innebär att det inte finns tillräckligt med syre till kroppens alla organ. Kroppen prioriterar att förse hjärnan med syre, men den får ändå mindre än vad den egentligen behöver. Enligt National Headache Foundation kan även en liten nedgång i syretillförseln göra att blodkärlen sväller och ger tryck i det området så att man får huvudvärk.
Det här symptomet är mindre vanligt än de andra och hänger ofta samman med yrsel.
7. Händer och fötter är alltid kalla
Problem med cirkulation kan vara ett tecken på järnbrist. Dålig cirkulation innebär att blodet har svårare att röra sig till de yttersta delarna av kroppen, som fingrar och tår. Med blodet kommer också värme från kroppens inre till resten av kroppen och när det går långsammare kommer dessa delar av kroppen att kännas kallare än andra.
Man kan jämföra temperaturen hos fingrar och tår med hur varm man är på armar och ben eller övriga kroppen. Normalt ska temperaturen vara densamma på de olika delarna.
8. Oroliga ben
Människor med järnbrist löper större risk att få så kallade restless legs, en störning i nervsystemet som gör att man får ett behov av att röra benen när de är i vila. Det kan samtidigt göra ont och ge klåda. Man kan få kramp när man sover, vilket kan ge sämre sömn. Det kan också hända när man bara ligger ner vaken utan att man göra någonting särskilt.
Man känner inte till den exakta orsaken till restless legs, men upp till 25 procent av människor med restless legs verkar ha brist på järn och ju lägre järnvärden man har, desto värre blir symptomen.
9. Bultande hjärta
Vid brist på järn kan den lägre hemoglobinnivån få hjärtat att slå hårdare för att transportera runt syre i kroppen. Som följd av att hjärtat har blivit överarbetat kan man få arytmiska hjärtslag, hjärtförstoring och till och med hjärtfel. För att komma till det tillståndet behöver man förmodligen ha järnbrist under en mycket lång tid, men är man medveten om att man har problem med hjärtat kan det vara klokt att hålla koll på järnnivåerna.
10. Trött utan orsak
När kroppen inte får tillräckligt med järn får muskler och vävnader mindre syre så att energin tar slut. Dessutom måste hjärtat arbeta hårdare, vilket också gör kroppen tröttare. Eftersom man ofta ser trötthet som en normal del av ett stressigt, modernt liv räcker det inte med det här symptomet för att säga att man har järnbrist.
Många människor med järnbrist får dålig ork, känner sig svaga, har koncentrationssvårigheter eller tappar intresset för saker som de brukade gilla tidigare.
Skillnad på järn och järn
Det finns två sorters järn: hemjärn och icke-hemjärn. Det är lättast för kroppen att tillgodogöra sig hemjärnet, som finns i kött och blodmat. Här finns också icke-hemjärn. I vegetabiliska livsmedel finns bara järn av typen icke-hem. Det tas inte upp lika effektivt av kroppen och påverkas i högre grad av andra ämnen.
För att förbättra upptaget av icke-hemjärn hjälper det att äta c-vitamin, fisk och kött. Mat som kan försämra upptaget är till exempel kaffe, te, en del örttéer och vin, eftersom de innehåller polyfenoler. Även fytinsyra, som finns i spannmålets skaldelar, kan påverka järnupptaget negativt.
Har man järnbrist så tar kroppen lättare upp järn från maten än om man inte har det, enligt Livsmedelsverket.
Artikeln syftar till att informera och ersätter inte professionell medicinsk hjälp.