Lotta Gröning: Välkommen till det nya Sverige

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Debatten om sjukhuset i Sollefteå lever fortfarande, efter att akutsjukvården och BB lades ned. Centerpartiet vill återskapa sjukhuset med BB och akutsjukvård. Foto: Lisa Selin


Ju större regioner, desto sämre vård på de minsta orterna. Ju större specialistsjukhus, desto längre köer för patienterna. Politikerna värderar människors värde i antal när de fattar beslut om sjukvården. 10 000 människor är mer värda än 1 000. Fokus har varit på effektivitet och pengar, och regionpolitiker drömmer om stora fina sjukhus som gör att de blir ihågkomna av eftervärlden.


Det här är berättelsen om hur en statlig och regional sjukvårdspolitik sliter sönder landet, som äventyrar både sjukvården och patienternas möjligheter till en bra vård. Det handlar uteslutande om en marknadsanpassning där tron på centralisering, storskalighet och rationella beslut styr utvecklingen. Det är inte människorna som är i fokus, det är heller inte demokratin och grundlagens krav på ett jämlikt och rättvist samhälle. Fokus har varit på effektivitet och pengar. Exemplen är många, nya storsjukhus finns i alla län, men kanske ”det mest utmärkande av dem alla” är Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Så många externa utländska konsulter och kostnader för miljarder.

Jag fick ett sms från en läkare:

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!