LKAB meddelade förra torsdagen att man har gjort ”Europas största” fynd av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton antas finnas i Kirunas Per Geijer-område, och likt hur Northvolt ledde till inflyttning till Skellefteå, så förväntas fyndet av sällsynta jordartsmetaller leda till utvidgad verksamhet i Kirunas gruvdrift, och säkert även dra till sig främmande nyfikna blickar.
Många experter har varnat både för en snabb energiomställning och för det stora beroende av Kina, som EU har utvecklat på senare år för att kunna förse sig med 90 procent av sitt behov av jordartsmetaller. Dessa metaller är nyckelkomponenter i den industriella framställningen av i synnerhet smarta telefoner, elbilar och vindkraftverk. Utöver det finns den etiska aspekten av utvinningen av metaller som kobolt, där 75 procent av världens fyndigheter i skrivande stund påträffas i den sydöstra delen av Kongo-Kinshasa, och bryts med hjälp av modernt slavarbete.
Föreställningar om ”ren kobolt” är ren korporativ pr, hävdar författaren Siddharth Kara, vars bok Cobalt Red: How the Blood of the Kongo Powers Our Lives, som nyligen publicerades, kastar ljus på den osmickrande verkligheten på den gröna agendans baksida.