Invånarna i den översvämningsdrabbade provinsen Henan i Kina har fått se vad digitaliseringen innebär. I samband med strömavbrott har internet försvunnit, och därmed har många inte ens kunnat betala för mat. Samtidigt varnade regeringen aldrig folk digitalt, trots möjligheterna.
Kineser är numera ytterst beroende av sina smartphones. Konsumenter i alla åldrar betalar främst för produkter och tjänster med telefonen, via lokalt utvecklade appar som är kopplade till deras bankkonton. Förutom alla andra problem kopplade till översvämningarna, drabbades invånarna i staden Zhengzhou av stora problem när det mobila internet försvann.
Svårt att hitta dricksvatten
En artikel som publicerades den 22 juli blev viral på kinesiska medier. Där beskrivs hur stadens invånares liv plötsligt förändrades radikalt. Vissa affärsinnehavare kunde fortfarande gå tillbaka till kontanter, men andra fick hemfalla åt byteshandel.
"I en stormarknad med färskvaror vid Sjumilafloden satt ägaren oroligt framför butiken medan en medelålders man kom ut från den mörklagda lokalen med en påse lök och en liten squash", skriver artikelförfattaren Du Qiang.
Ägaren kunde bara ta kontanter. Mannen bad att få använda Alipay, Kinas största betalapp, men ägaren kunde inte på grund av elektricitetsproblemen. Då tog den gamle mannen till slut fram ett paket cigaretter, som var värt ungefär lika mycket som grönsakerna, och de gjorde ett byte.
Enligt Du har staden plötsligt kastats 20 år tillbaka i tiden efter översvämningarna. Matleveranser, hotellbokningar och taxiresor, allt har plötsligt blivit väldigt komplicerat.
Samtidigt har den rena nödhjälpen till staden också brustit. Det är svårt att hitta dricksvatten, och det är hjälpsamma frivilliga som leder trafiken runt de många slukhål som uppstått, inte statsanställda.
Invånarna varnades inte
Den taiwanesiske kolumnisten Tsai I-Chen anlade ett annat perspektiv på händelsen i ett inlägg på Facebook. Smartphones har gjort livet enklare för kineserna, men det är inte deras viktigaste uppgift. Det handlar om att kunna övervaka medborgarna. Översvämningskatastrofen har gjort det här tydligt, skriver han.
"Kina har den enda regeringen i världen som har total digital övervakning av varenda medborgare. Men när katastrofen slog till blev invånarna i Zhengzhou ändå inte varnade. De fick inte veta att de skulle undvika tunnelbanan, eller att de snabbt borde ta sig till hög höjd. Det beror på att man inte bryr sig om ifall invånarna lever eller dör. Den verkliga oron gäller människor som sätter sig upp mot regeringen."
"Det här visar att digital teknologi ger människor billiga bekvämligheter mot att man betalar med konstant övervakning från KKP [Kinesiska kommunistpartiet] och storfinansen. Men när det handlar om att rädda liv sitter KKP där med armarna i kors”, skriver Tsai I-Chen.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!