Ökning av gårdsstölder i Halland – tullen står handfallna
Ett 80-tal gårdsägare har drabbats av stölder och inbrott i Halland under sommaren. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times


Ett 80-tal lantbrukare i Halland har blivit utsatta för stölder under sommaren. Polisen har dock inte tillräckligt med resurser för att åka på alla stölder och inbrott. Samtidigt har Tullverket inte befogenheter att ingripa vid gränskontrollerna. Det rapporterar SVT.

Den 11 juni drabbades lantbrukaren Anders Ekeroth utanför Oskarström av tjuvar på sin gård. Han blev av med verktyg, diesel och maskiner till ett värde av 30 000–40 000 kronor.  

”Frustrerade med all rätt”

Trots att han gjorde en anmälan kom ingen polis och säkrade några spår. Sedan fick han ett brev hem där det stod att förundersökningen hade lagts ner.

Ett 80-tal gårdar har drabbats av stölder och inbrott i Halland under sommaren, vilket är tre gånger så mycket som förra året, enligt polisen. Samtidigt har polisen inte resurser att åka på alla inbrott som anmäls. Många gårdsägare är frustrerade eftersom de inte känner sig prioriterade.

– De är frustrerade med all rätt. Jag har förståelse att man förväntar sig att polisen ska komma till platsen, och det vill vi också. Vi är inte nöjda när vi inte varit på vissa av inbrotten, säger Anders Norberg, poliskommissarie i Halmstad, till tv-kanalen.

Samtidigt som polisen inte får tag i dem som begår brotten är det enkelt för tjuvarna att lämna landet med stöldgodset. Detta eftersom Tullverket inte har några befogenheter att ingripa vid gränskontrollerna.

– Det är frustrerande för tjänstemännen att behöva släppa iväg en bil med tio båtmotorer eller maskiner, säger Jonas Karlsson på Tullverket till tv-kanalen.

Inget förbud

I nuläget finns det inget förbud mot att föra ut stöldgods ur landet. Tullen har därför bara rätt att göra utgående kontroller om man misstänker att det rör sig om smuggelgods.

Om man vid en kontroll av smuggelgods även hittar stöldgods så tillkallar man polis. Det är dock inte alltid som polisen hinner till platsen innan färjan avgår, vilket innebär att tullpersonalen måste låta tjuvarna passera ut ur landet med stöldgodset.

Förra året fick Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakningen i uppdrag av regeringen att utreda hur man bäst kan bekämpa organiserad tillgreppsbrottslighet som begås av internationella kriminella nätverk. Utredningen räknas var klar i början av 2020.  

Enligt SVT lägger tullen i dag omkring två procent av tiden på utgående kontroller. Ofta rör det sig om att man på förhand har fått in tips om att kontrollera ett visst fordon.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.