SD föreslår en utvidgning av rot-avdraget så att det även inkluderar installation av hemlarm.
– Vi kallar det för trygghetsrot, och det kostar en halv miljard under en fyraårsperiod, säger Åkesson.
Det är en nöjd och belåten SD-ledare som inleder partiets presskonferens i Almedalen.
– Det här är en av SD:s dagar i Almedalen. Vi har onekligen varit ett parti i centrum, den här veckan har så tydligt visat att vi är centrifugalkraften i svensk politik. Det är oss man förhåller sig till och pratar om hela tiden. Vi börjar närma oss rollen som Sveriges största parti och alla förhåller sig till oss, säger han.
Trygghet blir en central fråga för SD i valrörelsen. Partiet vill "återuppbygga tryggheten". Det ska ske genom kraftigt ökad polistäthet, skärpta straff, obligatorisk utvisning av grovt kriminella och återinförandet av beredskapspolisen.
Tryggheten central
– Obligatorisk utvisning är centralt. Det är viktigt att se till att öka de faktiska utvisningarna utan hänsyn till anknytning, säger Åkesson.
Nyheten som presenterades handlar alltså om att SD vill bygga ut rotavdraget med vad de kallar trygghetsrot. Avdraget ska även omfatta installation av larm i hemmen. Förslaget kostar en halv miljard kronor under en fyraårsperiod.
Han tror att trygghetsfrågorna kommer att vara centrala i valrörelsen. Och de hänger samman med invandringen, hävdar han.
– Det här är något vi kommer att få leva med i valkampanjen och jag tror att det parti som presenterar bästa förslagen, och ser till att brottslingarna blir inlåsta och offren får upprättelse, är det parti som kommer att vinna det här valet, säger Åkesson.
En nyckelroll
I olika intervjuer på morgonen upprepade Åkesson att alla scenarier efter valet är tänkbara när det gäller vilka regeringsalternativ partiet kan tänkas stödja. Det politiska sakinnehållet avgör.
Jimmie Åkessons parti får en nyckelroll i höstens regeringsförhandlingar, eftersom inget block väntas få egen majoritet. Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är i stort sett jämnstora i opinionsmätningarna.
Ett alternativ är att Moderaterna väljer att bilda regering på egen hand.
Dörrarna öppna
– Det blir avsevärt lättare att säga ja då, säger Jimmie Åkesson i P1 Morgons intervju i Visby.
Precis som tidigare håller han alla dörrar öppna. Han är beredd att prata, förhandla och kompromissa med alla, säger han, utom ett regeringsalternativ där Centerpartiet, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har inflytande över migrationspolitiken.
– Att bli statsminister är inte det svåra, men att regera landet i fyra år kräver politiskt hantverk i den här parlamentariska situationen, säger Åkesson, som häromdagen även öppnade för att stödja en M-ledd regering, men fälla dess budget och låta den regera på en S-budget.
– Alla scenarier är fullt tänkbara, säger Åkesson.
(Maria Davidsson/TT)
(Owe Nilsson/TT)