Sverigedemokraterna ökar åter igen i en ny opinionsundersökning. Den här gången handlar det om Yougovs senaste mätning som Metro har beställt, där partiet går från 23 procent till 28,5 procent.
Det innebär att var fjärde person tänker rösta på SD i valet i september och det innebär att man är det största partiet. Enligt tidningen beror ökningen på att väljare till stor del överger Socialdemokraterna för att gå över till Sverigedemokraterna.
Partisekreteraren för SD, Richard Jomshof, säger till Metro att han är glad över ökningen och förväntade sig samtidigt aldrig så höga siffror.
– Det stärker bilden av att vi befinner oss i en uppgång. Det är ett drömläge så här nära ett val, säger han till tidningen.
Moderaterna och Socialdemokraterna backar i senaste Yougov-mätningen med en procentenhet, vilket innebär att de både partierna ligger på 17,3 respektive 22 procent. Centerpartiet är det parti som tappar mest och går ner från 10,1 till 7,1 procent.
Miljöpartiet fick 3,8 procent medan Kristdemokraterna hamnade på 3,1 procent. Liberalerna fick 4,3 procent i väljarstöd samtidigt som Vänsterpartiet fick 9,3 procent i undersökningen. För alla dessa partier är det ingen nämnvärd förändring i jämförelse med förra mätningen.
Trots att SD den senaste tiden har drabbats av flera skandaler har det ändå inte påverkat partiets stöd. För några dagar sedan publicerade tidningen ETC ett reportage där det framkommit att David Bergquist, ordförande i SD Nacka, deltagit i möten som arrangerats av en grupp som tidningen beskriver som nazistisk.
Även Aftonbladet skrev om att Lars Nilsson, ordförande för SD i Perstorp, har erbjudit och gett beröm till den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NRM.
Jomshof menar att dessa typer av uppgifter inte påverkar partiets stöd. Han menar att SD samtidigt är duktiga på att hantera den här typen av skandaler.
Även Niklas Bolin, som är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och som har forskat kring Sverigedemokraterna, anser att partiet inte påverkas av sådana händelser.
– Det verkar inte få någon effekt på opinionsstödet. Man kan säga att de har fått mer övning i att hantera personer som bryter mot det de kallar nolltoleranspolicy, säger han till Metro.
Han menar dock att den här typen av händelser kan göra det svårare för SD att samarbeta med andra partier.
Samtidigt visar en ny opinionsundersökning från Novus, som Sveriges Radios Ekot har beställt, att de flesta som röstar på Alliansen hellre ser en samregering med S än med SD, rapporterar TT.
I undersökningen svarade 53 procent av SD:s väljare att man hellre vill att partiet stödjer en Alliansregering än att Alliansen regerar med Socialdemokraterna.
Det går även bra för Sverigedemokraterna i en ny mätning från Ipsos som Dagens Nyheter har publicerat. Partiet fick 20 procent. Man sjönk förvisso från 22 procent till 20 procent i jämförelse med mätningen i maj, men är ändå näst största parti i den senaste undersökningen.
Socialdemokraterna fick 24 procent och Moderaterna 19 procent jämfört med 22 procent i förra mätningen. Miljöpartiet ligger runt 4-procentstrecket. Kristdemokraterna fick bara 3 procent av väljarnas stöd.
Centerpartiet har 10 procent jämfört med 9 procent i förra undersökningen. Vänsterpartiet hamnade på 9 procent vilket är samma som förra undersökningen. Liberalerna däremot ökar från 5 till 6 procent i den senaste Ipsos-mätningen.