Forskare vid bland annat Lunds universitet har upptäckt en mindre planet som ser ut att "vobbla" längs banan runt sin stjärna.
– Det här är väldigt ovanligt, säger Judith Korth, som lett forskningslaget bakom upptäckten.
Den nyupptäckta planeten, som fått namnet TOI-1408c, har en massa som motsvarar sju jordklot och gör ett varv runt sin stjärna på cirka två dagar.
Med betoning på "cirka".
Ett år på planeten, det vill säga den tid det tar för den att färdas runt stjärnan, varierar nämligen till följd av dess särpräglade oscillerande omloppsbana.
Enligt forskarna bakom upptäckten ser planeten ut att "vobbla". Det beror i sin tur på gravitationen hos planetens granne – en gigantisk gasplanet.
– Den stora planeten interagerar väldigt starkt med den lilla, som närmast får en knuff i sin omloppsbana. Det ger den lilla planeten ett väldigt säreget beteende, säger Judith Korth, astrofysiker vid Lunds universitet.
Ett av få undantag
Den stora grannplaneten klassificeras som en så kallad "het Jupiter", vilket är en typ av jättegasplanet. Av de över 5 000 planeter som hittills upptäckts utanför vårt solsystem, har närmast ingen sin omloppsbana i utrymmet mellan just en het Jupiter och en stjärna.
Nyupptäckta TOI-1408c är alltså ett av mycket få undantag.
– Det här är väldigt ovanligt, och vi har hittills inte sett särskilt många system som fungerar på det här sättet. Det här bidrar förhoppningsvis till vår förståelse för hur solsystem kan vara uppbyggda, och att vi upptäcker fler planeter, säger Judith Korth.
Kraftig interaktion
Planetens "vobblande" omloppsbana påverkas av var och hur ofta den kommer i närheten av den närliggande stora grannplaneten, som tar ungefär dubbelt så lång tid på sig att färdas ett varv runt stjärnan.
– Till följd av interaktionen med den heta Jupitern så kan man säga att den lilla planeten återkommande både accelererar och minskar farten. Att planeter påverkar varandra är vanligt, det förekommer också i vårt solsystem, men att interaktionen är så här kraftig skulle jag säga är uppseendeväckande.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal Letters och ett 50-tal lärosäten och organisationer har deltagit i arbetet.
Planeten ligger 455 ljusår från jorden.