Venezuelas regering förbjuder CNN:s spanskspråkiga tv-kanal i landet. Landets styre anklagar kanalen för att sprida ”propaganda”.
Den ansvariga myndigheten i landet kräver att CNN ”omedelbart upphör” med sina sändningar på spanska.
Bakgrunden är att CNN har rapporterat om att Venezuelas ambassad i Irak har sålt visum till personer med kopplingar till terrorism.
Kanalen har retat upp den venezuelanska regeringen med flera inslag, däribland det om visumförsäljningen. Enligt myndigheterna förvränger CNN sanningen och ”piskar upp aggression mot landet Venezuela och dess institutioner”.
”Viktig roll”
Utrikesministern Delcy Rodríguez har sagt att visselblåsaren kring passrapporteringen var en man som kopplas till oppositionen.
Den USA-baserade spanska kanalen släcktes ned från de stora tv-leverantörerna bara minuter efter det att uppmaningen gått ut.
CNN säger att Venezuelas regering förhindrar sin befolkning att ta del av en nyhetskanal som funnits i landet i 20 år, och tillägger att sändningarna ska läggas ut på Youtube där dessa kan ses utan kostnad.
”På spanska CNN tror vi på den viktiga roll som pressfrihet spelar i en sund demokrati”, heter det i uttalandet från CNN.
Slängdes ut
Presidenten Nicolás Maduro, vars popularitet har dalat under en finansiell kris, har skyllt dessa problem på ett ”ekonomiskt krig” med USA. Hans kritiker säger samtidigt att han har blivit en diktator, som fängslar kritiker och fördröjer lokala val.
Det har blivit svårare för utländska journalister att få visum för att arbeta och rapportera från Venezuela. Två brasilianska reportrar har sagt att de skickats ut ur landet efter att ha försökt undersöka uppgifter om byggen som gjorts av skandalomsusade byggjätten Odebrecht.
(TT-AFP)