Sverige har ett av världens högsta skattetryck, vi bör kunna förvänta oss en bra samhällsservice. Men så är det inte, vi har färre vårdplatser än många andra EU-länder, färre poliser per capita och vår lärartäthet ligger på sextonde plats i EU. Frågan är vart skattepengarna tar vägen, skriver Stefan Tiemark, vd.
Sverige har ett av de högsta skattetrycken i världen. Enligt Our World in Data ligger Sverige på fjärde plats i världen över skattetryck. När staten tar ut så hög skatt förväntar man sig som invånare att staten tar ett stort ansvar och levererar god samhällsservice tillbaka.
Utifrån Sveriges höga skattetryck borde vi som medborgare kräva ansvar från våra politiker.
Några av statens (och här inkluderas kommunerna) kärnuppdrag är att förse invånarna med en högkvalitativ sjukvård, en bra skola och ett tryggt samhälle. För att lyckas med detta krävs det resurser, men när Sverige jämförs med andra länder inom EU hamnar vi förvånansvärt långt ner. Enligt Eurostat har Sverige minst antal vårdplatser i hela EU. Sverige hade 2022 endast 190 vårdplatser per 100 000 invånare, vilket är långt efter Nederländerna som är näst sist i EU med 245 vårdplatser per 100 000 invånare. Vid en jämförelse med Tyskland ser Sveriges satsning på sjukvården närmast pinsam ut, då Tyskland har hela 766 sjukhusplatser per 100 000 invånare.
När det kommer till polisen ser det inte mycket bättre ut för Sverige, då vi hamnar på tredje plats från slutet i EU. Enligt Eurostat har Sverige endast 206 poliser per 100 000 invånare, vilket är långt efter länder som Portugal och Italien, som har närmare det dubbla antalet poliser per capita. En av få kategorier där Sverige inte sticker ut på ett negativt sätt i statistiken är antalet lärare. När det gäller lärartäthet hamnar Sverige på 16:e plats, strax över EU-genomsnittet, som ligger på 13,5 elever per lärare enligt Eurostat.
Utifrån denna centrala data kan man fråga sig vad vi svenskar egentligen får för våra skattepengar. Som skattebetalare i ett av världens högst beskattade länder förväntar man sig en täthet vad gäller vårdplatser, poliser och lärare som ligger i EU-toppen, inte en som i de flesta kategorier ligger i den absoluta botten. Men vart tar våra skattepengar vägen?
Detta är en fråga som vi alla borde ställa till våra politiker som är de som beslutar om skatteuttaget i Sverige. Tyvärr är journalister och media generellt sett dåliga på att ta ett helhetsgrepp om frågor som denna och förklara dessa på ett begripligt sätt för sina läsare. Det gör att man som nyhetskonsument många gånger inte förstår de stora dragen, och därför inte ställer de rätta frågorna till beslutsfattare.
Utifrån Sveriges höga skattetryck borde vi som medborgare kräva ansvar från våra politiker, då det inte heller verkar spela någon roll vilken färg vi har på regeringen, eftersom denna försumliga hantering av våra skattepengar har pågått under många år.
Stefan Tiemark
Vd
Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.