USA har genomfört en drönarattack mot den islamistiska extremiströrelsen al-Shabaab i Somalia. Över 150 rebeller dödades i attacken, uppger Pentagon.
Det amerikanska försvarshögkvarterets talesman Jeff Davis säger att attacken utfördes i lördags mot Raso, ett av al-Shabaabs träningsläger cirka 20 mil norr om huvudstaden Mogadishu.
”Krigarna tränade för en storskalig attack. Vi vet att de var på väg att lämna lägret och att de utgjorde ett omedelbart hot mot amerikanska och (Afrikanska unionens) styrkor”, heter det i uttalandet.
Oklart mål
Enligt Davis har träningslägret varit under observation under en tid, och nu fanns det tecken på att gruppen var nära att gå in i ”operativt läge”. Han säger inget om det tilltänkta målet för terrorattacken.
De första bedömningarna ger vid handen att ”över 150 terrorister dödades”, säger Pentagons talesman.
Islamistrebellerna al-Shabaab drevs bort från Mogadishu av Afrikanska unionens (AU) styrkor 2011 men har fortsatt att utgöra ett hot mot den väststödda regeringen. På senare tid har en rad attacker genomförts, bland annat mot en restaurang i Baidoa i februari.
Bomb på flygplats
Tidigare under måndagen rapporterades att sex personer skadades när en sprängladdning i en bärbar dator exploderade på flygplatsen i staden Beledweyne i Somalia. Explosionen inträffade vid ett område på flygplatsen där väskor och annat bagage kontrolleras innan ombordlastning.
– Säkerhetsstyrkorna har också lyckats desarmera två andra sprängladdningar, varav en hade planterats i en skrivare, säger polisen Ali Dhuh Abdi till AFP.
Förra månaden exploderade en bomb ombord på ett plan från Mogadishu i ett dåd som al-Shabaab tagit på sig. Den sprängladdningen rapporteras också ha varit gömd i en dator.
Ingen har ännu tagit på sig måndagens dåd.
Somalia |
Somalia är till ytan drygt 1,5 gånger så stort som Sverige och har uppskattningsvis runt tio miljoner invånare. Sedan 1991, då Mohammad Siyad Barres regim störtades, har landet skakats av inbördeskrig och terror. Mellan 2004 och augusti 2012 stöttade omvärlden en rad övergångsregeringar. Deras legitimitet ifrågasattes ofta och korruptionen har varit utbredd. Sedan 2012 är 57-årige förre universitetsläraren Hassan Sheikh Mohamoud president. Islamiströrelsen al-Shabaab är klassad som terrororganisation av flera västländer och har tidigare kontrollerat omfattande delar av landet. |