Ryssland tänker ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier med hänvisning till ryska uppgifter. Det finns inga skäl till oro, och Finland följer nyheten lugnt och sansat, enligt utrikesminister Elina Valtonen.
Det finns i nuläget inga officiella uppgifter om Rysslands planer i Finska viken och Östersjön, meddelar utrikesminister Elina Valtonen och lägger till att det inte finns skäl till oro. Hon säger vid en presskonferens på onsdagen att man utgår från att det handlar om en rutinmässig handling snarare än en provokation.
– Det här betyder ingenting för Nato vid det här laget, säger hon, rapporterar Svenska Yle.
Finlands myndigheter är kompetenta och har koll på läget, enligt utrikesministern.
– Det är kanske inte gynnsamt att göra ett stort nummer av det här, annars kanske man agerar på ett sätt som är till östgrannens fördel.
Valtonen påpekar att Ryssland har ingått bilaterala avtal med Finland om gränsen och att landet har undertecknat FN:s havsrättskonvention som definierar kuststaters maritima zoner.
Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att ensidigt flytta på havsgränser.
Agerar lugnt
Ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till gör gällande att Ryssland har för avsikt att förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad nära Litauen som sina inre havsvatten.
Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.
Anledningen till förändringen är att den nuvarande gränsdragningen enligt det ryska försvarsdepartementet inte motsvarar ”den moderna geografiska situationen”.
President Alexander Stubb uppger i ett inlägg på X att regeringen följer situationen noga.
”Uppenbar upptrappning”
Det litauiska utrikesdepartementet meddelar att landet ser Rysslands planer som ett bevis på att Ryssland är ett hot mot grannländers och Europas säkerhet.
”Ytterligare en rysk hybridoperation pågår, denna gång försöker man sprida rädsla, osäkerhet och tvivel om deras avsikter i Östersjön. Detta är en uppenbar upptrappning mot Nato och EU, och måste bemötas med ett lämpligt beslutsamt svar”, skriver Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på X.
Marko Mihkelson, ordförande för det estniska parlamentets försvarsutskott, ser Rysslands förslag som ett försök att se hur långt landet kan gå utan att Nato svarar kraftfullt, rapporterar Hufvudstadsbladet.
– Ryssland testar hur Nato reagerar och hur enhetlig reaktionen är, säger han.