FN:s säkerhetsråd varnar nu för att matkrisen i Sydsudan är den värsta i världen. De säger att det är en ”katastrofalt osäker livsmedelsförsörjning” i det konflikthärjade landet.
Enligt World Food Programme (WFP) och FN:s barnfond Unicef är närmare fyra miljoner – en tredjedel av landets befolkning – i riskzonen och 50 000 barn kan dö av svält om inte den internationella hjälpen ökar, rapporterar BBC.
FN uppmanar nu de länder som i maj utlovat 4,2 miljarder i bidrag att ta fram pengarna, samt avsätta ännu mer.
WFP och Unicefs chefer besökte nyligen Sydsudan och nyhetsbyrån AFP rapporterar att de befarar omvärlden kommer att låta det som skedde i Somalia och på Afrikas horn för tre år sedan, ske igen. Då gick tidiga varningar för extrem hunger och undernäring i stort sett obemärkt förbi ända tills officiell svält tillkännagavs.
Sedan striderna mellan olika fraktioner av Sydsudans styrande parti bröt ut i december har tusentals dödats och över 1,5 miljoner människor flytt sina hem. Konflikten började som en politisk tvist mellan president Salva Kir och före detta vicepresidenten Riek Machar men har sedan eskalerat till etniskt våld.
Den pågående konflikten har hindrat bönderna att så och skörda sina grödor, vilket har orsakat livsmedelsbrist i landet.
John Ging, chef för FN:s kontor för samordning och humanitär hjälp, kallar situationen ”ett problem skapat av människor”, skriver SvD.
Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011 och toppar nu listan över svaga stater i årets index som släpptes av det USA-baserade forskningsinstitutet The Fund for Peace..