Det sägs att radiokakan kallas så eftersom den uppskuren liknar forna tiders radioapparater med sina högtalargaller. Vi säger att bakverket är som klippt och skuret för att fira Sveriges Radios första 100 år!
Vissa menar att radiokakan fick sitt namn när Lennart Hyland hade med ett recept på kakan i sitt omåttligt populära program ”Karusellen”. För dig som inte har läst radiohistoria: ”Karusellen” var före tv:s tid ett enormt populärt radioprogram. Bakom programmet stod Lennart Hyland – som alltmer hade börjat lånas ut till underhållningsavdelningen på radion – och kompositören och radioproducenten Per Martin Hamberg. ”Karusellen” hade premiär på trettondagsafton 1951, och det dröjde inte länge förrän miljoner svenskar satt som klistrade vid radioapparaterna. Det som gjorde programmet speciellt var att vanliga människor var huvudattraktionen. Hyss och lek var de bärande inslagen, och Hyland fick tittarna att byta julklappsslipsar i Humlegården i Stockholm, ett ungt par att bo i Soldattorpet på Skansen eller folk att försöka hitta första bästa person med namnet Lundquist.
Det mest omtalade inslaget i ”Karusellens” historia inträffade söndagen den 24 januari 1954, som av redaktionen hade utsetts till Frufridagen. Tanken var att hemmafruar – som ännu på 50-talet, åtminstone enligt programmakarna, utgjorde normen för vuxna svenska kvinnor – för en dag skulle anförtro sina makar hela skötseln av hemmet, inklusive de normalt 2 eller 3 barnen. ”Karusellen” gick ut ambitiöst och producerade bland annat en film som skulle visa män hur man diskade. Det blev en otrolig uppståndelse kring detta påfund och i Aftonbladet kunde man läsa följande insändare: ”Jag tillhör socialgrupp 1. Hur skall man kunna upprätthålla sitt anseende bland underlydande och grannar? Är det verkligen meningen att en man i min ställning skall befatta sig med saker som t ex disk? Min tid är alltför dyrbar för sådana enkla sysselsättningar.”