Under de senaste åren har det visat sig att många sjukdomar idag har kronisk inflammation som gemensam nämnare i grunden. När man får stopp på de inflammatoriska processerna kan kroppen återhämta sig och sjukdomssymtomen kan dämpas eller helt försvinna. IFD-mat står för inflammationshämmande mat, och kan hjälpa kroppen att läka. Här är en lista från Sannas Ehdins bok "Mat som läker" som visar vilken mat du kan äta, och vad du bör undvika.
Grönsaker
Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Du kan äta lök, vitlök, chilipeppar, spenat, grönkål, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter och linser.
Undvik: Majs och potatis.
Fisk
Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Du kan äta sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.
Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta.
Olivolja, rapsolja och *ghee
Använd rikligt och varje dag! Ghee är klarnat smör utan proteinerna, vilket är mycket bra då många inte tål kasein utan att veta om det. Variera med kallpressad och helst ekologisk kokos-, hasselnöts-, avokado-, hampfrö- och mandelolja.
Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.
Undvik: Margarin, solros-, vindruvskärn-, bomulls-, palmkärn- och vetegroddsolja. De innehåller för mycket omega-6-fettsyror.
Kryddor
Suveränt i maten – använd speciellt IFD-kryddorna: Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, cayennepeppar och curry. Även alla örtväxter är utmärkta.
Bönor och legymer
Dessa är lätt inflammationsfrämjande, så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!
Kött, fågel och ägg
Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur, då föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror medan spannmål ger omega-6, och mer inflammation hos djuren.
Minska på: Kalv och lamm. Krydda gärna med IFD-kryddor.
Undvik: Inälvsmat, som är extremt inflammationsfrämjande.
Frukt och bär
Frukt är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman, så undvik det i stor mängd. Samtidigt är frukt näringsrikt och rensande, så ät med måtta, helst ekologiskt och med lite sötma. Blodgrapefrukt, citron och rabarber är bra.
Bär är bra och nyttigt, särskilt hallon, ekologiska jordgubbar, nordiska blåbär och lingon.
Nötter
Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. Men ät begränsat då många nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet.
Gryner, pasta och bröd
Råris, quinoa och bovete är bra. Även havre om man tål gluten.
Fullkornsprodukter kan ätas i måttligt mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Då är pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, müsli (osötad), fullkornspasta, samt gryner som korn och couscous bra.
Undvik: Vitt ris, pasta och bröd gjort på vetemjöl.
Mejeriprodukter
Ghee, keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra. Om man inte tål mejeriprodukter ska det undvikas då det ger inflammation och allergi samt ökar risken för autoimmuna sjukdomar!
Undvik: Sötad fruktyoghurt och glass, och var försiktig med hård, lagrad ost.
Drycker
Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte och källvatten är bra.
Undvik: Saft och läskedrycker.
* Ghee är klarnat smör. Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan. Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan i vissa fall använda sig av ghee eftersom det inte innehåller något mjölkprotein. Det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare och en uppskattad föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan.