Hälsa

Sanna Ehdins lista över IFD-maten

Malin Nordstrand

Under de senaste åren har det visat sig att många sjukdomar idag har kronisk inflammation som gemensam nämnare i grunden. När man får stopp på de inflammatoriska processerna kan kroppen återhämta sig och sjukdomssymtomen kan dämpas eller helt försvinna. IFD-mat står för inflammationshämmande mat, och kan hjälpa kroppen att läka. Här är en lista från Sannas Ehdins bok "Mat som läker" som visar vilken mat du kan äta, och vad du bör undvika.

Grönsaker

Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Du kan äta lök, vitlök, chilipeppar, spenat, grönkål, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter och linser.

Undvik: Majs och potatis.

Fisk

Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Du kan äta sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.

Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta.

Olivolja, rapsolja och *ghee

Använd rikligt och varje dag! Ghee är klarnat smör utan proteinerna, vilket är mycket bra då många inte tål kasein utan att veta om det. Variera med kallpressad och helst ekologisk kokos-, hasselnöts-, avokado-, hampfrö- och mandelolja.

Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.

Undvik: Margarin, solros-, vindruvskärn-, bomulls-, palmkärn- och vetegroddsolja. De innehåller för mycket omega-6-fettsyror.

Kryddor

Suveränt i maten – använd speciellt IFD-kryddorna: Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, cayennepeppar och curry. Även alla örtväxter är utmärkta.

Bönor och legymer

Dessa är lätt inflammationsfrämjande, så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

Kött, fågel och ägg

Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur, då föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror medan spannmål ger omega-6, och mer inflammation hos djuren.

Minska på: Kalv och lamm. Krydda gärna med IFD-kryddor.

Undvik: Inälvsmat, som är extremt inflammationsfrämjande.

Frukt och bär

Frukt är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman, så undvik det i stor mängd. Samtidigt är frukt näringsrikt och rensande, så ät med måtta, helst ekologiskt och med lite sötma. Blodgrapefrukt, citron och rabarber är bra.

Bär är bra och nyttigt, särskilt hallon, ekologiska jordgubbar, nordiska blåbär och lingon.

Nötter

Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. Men ät begränsat då många nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet.

Gryner, pasta och bröd

Råris, quinoa och bovete är bra. Även havre om man tål gluten.

Fullkornsprodukter kan ätas i måttligt mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Då är pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, müsli (osötad), fullkornspasta, samt gryner som korn och couscous bra.

Undvik: Vitt ris, pasta och bröd gjort på vetemjöl.

Mejeriprodukter

Ghee, keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra. Om man inte tål mejeriprodukter ska det undvikas då det ger inflammation och allergi samt ökar risken för autoimmuna sjukdomar!

Undvik: Sötad fruktyoghurt och glass, och var försiktig med hård, lagrad ost.

Drycker

Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte och källvatten är bra.

Undvik: Saft och läskedrycker.

Morotsjuice är nyttigt. Det ska helst vara färskpressad juice. (Foto: Pixabay)

Morotsjuice är nyttigt. Det ska helst vara färskpressad juice. (Foto: Pixabay)

* Ghee är klarnat smör. Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan. Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan i vissa fall använda sig av ghee eftersom det inte innehåller något mjölkprotein. Det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare och en uppskattad föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

Hälsa

Sanna Ehdins lista över IFD-maten

Malin Nordstrand

Under de senaste åren har det visat sig att många sjukdomar idag har kronisk inflammation som gemensam nämnare i grunden. När man får stopp på de inflammatoriska processerna kan kroppen återhämta sig och sjukdomssymtomen kan dämpas eller helt försvinna. IFD-mat står för inflammationshämmande mat, och kan hjälpa kroppen att läka. Här är en lista från Sannas Ehdins bok "Mat som läker" som visar vilken mat du kan äta, och vad du bör undvika.

Grönsaker

Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Du kan äta lök, vitlök, chilipeppar, spenat, grönkål, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter och linser.

Undvik: Majs och potatis.

Fisk

Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Du kan äta sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.

Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta.

Olivolja, rapsolja och *ghee

Använd rikligt och varje dag! Ghee är klarnat smör utan proteinerna, vilket är mycket bra då många inte tål kasein utan att veta om det. Variera med kallpressad och helst ekologisk kokos-, hasselnöts-, avokado-, hampfrö- och mandelolja.

Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.

Undvik: Margarin, solros-, vindruvskärn-, bomulls-, palmkärn- och vetegroddsolja. De innehåller för mycket omega-6-fettsyror.

Kryddor

Suveränt i maten – använd speciellt IFD-kryddorna: Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, cayennepeppar och curry. Även alla örtväxter är utmärkta.

Bönor och legymer

Dessa är lätt inflammationsfrämjande, så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

Kött, fågel och ägg

Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur, då föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror medan spannmål ger omega-6, och mer inflammation hos djuren.

Minska på: Kalv och lamm. Krydda gärna med IFD-kryddor.

Undvik: Inälvsmat, som är extremt inflammationsfrämjande.

Frukt och bär

Frukt är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman, så undvik det i stor mängd. Samtidigt är frukt näringsrikt och rensande, så ät med måtta, helst ekologiskt och med lite sötma. Blodgrapefrukt, citron och rabarber är bra.

Bär är bra och nyttigt, särskilt hallon, ekologiska jordgubbar, nordiska blåbär och lingon.

Nötter

Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. Men ät begränsat då många nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet.

Gryner, pasta och bröd

Råris, quinoa och bovete är bra. Även havre om man tål gluten.

Fullkornsprodukter kan ätas i måttligt mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Då är pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, müsli (osötad), fullkornspasta, samt gryner som korn och couscous bra.

Undvik: Vitt ris, pasta och bröd gjort på vetemjöl.

Mejeriprodukter

Ghee, keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra. Om man inte tål mejeriprodukter ska det undvikas då det ger inflammation och allergi samt ökar risken för autoimmuna sjukdomar!

Undvik: Sötad fruktyoghurt och glass, och var försiktig med hård, lagrad ost.

Drycker

Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte och källvatten är bra.

Undvik: Saft och läskedrycker.

Morotsjuice är nyttigt. Det ska helst vara färskpressad juice. (Foto: Pixabay)

Morotsjuice är nyttigt. Det ska helst vara färskpressad juice. (Foto: Pixabay)

* Ghee är klarnat smör. Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan. Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan i vissa fall använda sig av ghee eftersom det inte innehåller något mjölkprotein. Det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare och en uppskattad föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024