loadingUnder rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Under rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes

Så tacklar du rötmånaden och slipper magsjuka

Hanna Rasmusson/TT

Nu är rötmånaden här. Varmt och fuktigt väder gör att mögel och bakterier trivs. Genom att hantera livsmedel rätt undviker du att bli sjuk, samtidigt som matsvinnet minskas.

Rötmånaden har en lång historia. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och en månad framåt. Under den delen av sommaren är vädret ofta varmt och fuktigt.

Men rötmånadens tidsperiod är egentligen flytande.

– En ganska stor del av sommaren kan egentligen ha rötmånadsförhållanden. Men ofta är det den senare delen av sommaren, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mögelsvampar och bakterier trivs som allra bäst under sådana förhållanden. De kan både förstöra maten – och göra oss sjuka.

Kylväska på picknicken

Det viktigaste att tänka på under rötmånaden är temperaturen. Det finns några knep att ta till. Ta med en kylväska när du handlar mat och ställ in maten i kylen så snart du är hemma. Kylskåpet ska vara kallt – fyra plusgrader är en bra temperatur.

Ska du på picknick? Då är det bra att ha med kylväska. Mat bör inte stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

– Den största hälsorisken under rötmånaden är när man inte lyckas hålla kall mat tillräckligt kall och varm mat tillräckligt varm – när det blir bra tillväxtförhållande för bakterier, säger Toljander.

Under rötmånaden kan oron för att maten ska vara dålig leda till onödigt matsvinn. Genom att förvara maten kallt förlängs hållbarheten. Du kan även titta, lukta och smaka på maten för att se om den går att äta.

Se upp för campylobacter

Under sommaren ökar förekomsten av campylobacter, en bakterie som kan orsaka magsjuka. Kycklingkött är en känd källa till smitta, men bakterien kan även finnas i andra sorters kött.

– Vi ser ökningar i princip varje sommar. Den ser ut att öka lite tidigare i år, säger Toljander.

Campylobacter sprids via händer och köksredskap, och det räcker med ett fåtal bakterier för att bli sjuk.

Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att man hanterat rått kött. Diska knivar och skärbrädor noga, och se till att inga andra livsmedel rör vid rått kött. Genomstek alltid kycklingen, då dör eventuella bakterier.

Tips för rötmånaden

Förvara maten i kylväska från affären till hemmet.

Ha kallt i kylskåpet, lagom temperatur är 4 grader.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Var noga med hygien vid hantering av rå kyckling.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingUnder rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Under rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes

Så tacklar du rötmånaden och slipper magsjuka

Hanna Rasmusson/TT

Nu är rötmånaden här. Varmt och fuktigt väder gör att mögel och bakterier trivs. Genom att hantera livsmedel rätt undviker du att bli sjuk, samtidigt som matsvinnet minskas.

Rötmånaden har en lång historia. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och en månad framåt. Under den delen av sommaren är vädret ofta varmt och fuktigt.

Men rötmånadens tidsperiod är egentligen flytande.

– En ganska stor del av sommaren kan egentligen ha rötmånadsförhållanden. Men ofta är det den senare delen av sommaren, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mögelsvampar och bakterier trivs som allra bäst under sådana förhållanden. De kan både förstöra maten – och göra oss sjuka.

Kylväska på picknicken

Det viktigaste att tänka på under rötmånaden är temperaturen. Det finns några knep att ta till. Ta med en kylväska när du handlar mat och ställ in maten i kylen så snart du är hemma. Kylskåpet ska vara kallt – fyra plusgrader är en bra temperatur.

Ska du på picknick? Då är det bra att ha med kylväska. Mat bör inte stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

– Den största hälsorisken under rötmånaden är när man inte lyckas hålla kall mat tillräckligt kall och varm mat tillräckligt varm – när det blir bra tillväxtförhållande för bakterier, säger Toljander.

Under rötmånaden kan oron för att maten ska vara dålig leda till onödigt matsvinn. Genom att förvara maten kallt förlängs hållbarheten. Du kan även titta, lukta och smaka på maten för att se om den går att äta.

Se upp för campylobacter

Under sommaren ökar förekomsten av campylobacter, en bakterie som kan orsaka magsjuka. Kycklingkött är en känd källa till smitta, men bakterien kan även finnas i andra sorters kött.

– Vi ser ökningar i princip varje sommar. Den ser ut att öka lite tidigare i år, säger Toljander.

Campylobacter sprids via händer och köksredskap, och det räcker med ett fåtal bakterier för att bli sjuk.

Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att man hanterat rått kött. Diska knivar och skärbrädor noga, och se till att inga andra livsmedel rör vid rått kött. Genomstek alltid kycklingen, då dör eventuella bakterier.

Tips för rötmånaden

Förvara maten i kylväska från affären till hemmet.

Ha kallt i kylskåpet, lagom temperatur är 4 grader.

Håll varm mat varm och kall mat kall.

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Var noga med hygien vid hantering av rå kyckling.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024