loadingOm du har varit i närheten av kräksjuka personer bör du inte röra mat som andra ska äta och inte laga mat till andra, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Om du har varit i närheten av kräksjuka personer bör du inte röra mat som andra ska äta och inte laga mat till andra, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Så slipper du vinterkräksjukan i jul

TT

Mitt i juletid har vinterkräksjukan gjort sitt intåg. Så här ser Folkhälsomyndighetens rekommendationer ut för att slippa tillbringa julhelgen på toaletten.

God handhygien

Noroviruset är svårt att helt skydda sig mot, men det finns saker att tänka på. Det främsta är handhygien.

– Det är ett virus som tål de vanligast formerna av handdesinfektion, till exempel handsprit, vilket gör att det bästa är att tvätta händerna – god handhygien. Framför allt innan man stoppar något i munnen eller lagar mat till andra, säger biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård.

Viruset tål dessutom uttorkning, så en yta kan vara smittsam i dagar.

Håll barnen hemma

Blir man själv sjuk och börjar tillfriskna räcker det med att man inte längre känner sig sjuk när man träffar andra. Barn i förskoleålder ska dock hållas hemma i minst 48 timmar efter senaste symtomen då de har svårt att sköta hygienen. När barnen mår bättre är det viktigt att börja med regelbundna men små portioner.

– Där är risken stor att de blir sugna och så äter eller dricker de alldeles för mycket i början, och fortsätter därmed kräkas även om sjukdomen klingar av.

Speciella rutiner för vården

Inte bara på förskolor är smittspridningen svår att stoppa, det gäller även i sjukvård och äldreomsorg då många befinner sig nära varandra och behöver hjälp från olika håll.

– För väldigt sköra individer så kan även den här sjukdomen vara farlig. Men där finns speciella rutiner för att upprätthålla skyddet och minimera risken för smitta. Sedan är det inte alltid möjligt utan man kommer se en viss smittspridning.

Laga inte mat åt andra

Erik Sturegård beskriver vinterkräksjukan som en "olycklig kombination" av att sjuka personer producerar enorma mängder virus och att smittdosen för att bli sjuk är mycket låg.

Varje persons agerande är därför av vikt för att bromsa smittspridningen när många träffas och äter tillsammans. Han betonar att många i juletid träffar äldre personer som kan ha medicinska tillstånd som gör vinterkräksjuka farlig. Är man själv sjuk eller har träffat sjuka så bör man undvika att röra mat som andra ska äta liksom att laga mat till andra.

– De flesta av oss kommer att råka ut för vinterkräksjukan några eller många gånger i livet. Varje gång tänker man att det här vill man aldrig uppleva igen. Då kan man göra sitt allra bästa för att inte sprida smittan vidare.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingOm du har varit i närheten av kräksjuka personer bör du inte röra mat som andra ska äta och inte laga mat till andra, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Om du har varit i närheten av kräksjuka personer bör du inte röra mat som andra ska äta och inte laga mat till andra, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Så slipper du vinterkräksjukan i jul

TT

Mitt i juletid har vinterkräksjukan gjort sitt intåg. Så här ser Folkhälsomyndighetens rekommendationer ut för att slippa tillbringa julhelgen på toaletten.

God handhygien

Noroviruset är svårt att helt skydda sig mot, men det finns saker att tänka på. Det främsta är handhygien.

– Det är ett virus som tål de vanligast formerna av handdesinfektion, till exempel handsprit, vilket gör att det bästa är att tvätta händerna – god handhygien. Framför allt innan man stoppar något i munnen eller lagar mat till andra, säger biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård.

Viruset tål dessutom uttorkning, så en yta kan vara smittsam i dagar.

Håll barnen hemma

Blir man själv sjuk och börjar tillfriskna räcker det med att man inte längre känner sig sjuk när man träffar andra. Barn i förskoleålder ska dock hållas hemma i minst 48 timmar efter senaste symtomen då de har svårt att sköta hygienen. När barnen mår bättre är det viktigt att börja med regelbundna men små portioner.

– Där är risken stor att de blir sugna och så äter eller dricker de alldeles för mycket i början, och fortsätter därmed kräkas även om sjukdomen klingar av.

Speciella rutiner för vården

Inte bara på förskolor är smittspridningen svår att stoppa, det gäller även i sjukvård och äldreomsorg då många befinner sig nära varandra och behöver hjälp från olika håll.

– För väldigt sköra individer så kan även den här sjukdomen vara farlig. Men där finns speciella rutiner för att upprätthålla skyddet och minimera risken för smitta. Sedan är det inte alltid möjligt utan man kommer se en viss smittspridning.

Laga inte mat åt andra

Erik Sturegård beskriver vinterkräksjukan som en "olycklig kombination" av att sjuka personer producerar enorma mängder virus och att smittdosen för att bli sjuk är mycket låg.

Varje persons agerande är därför av vikt för att bromsa smittspridningen när många träffas och äter tillsammans. Han betonar att många i juletid träffar äldre personer som kan ha medicinska tillstånd som gör vinterkräksjuka farlig. Är man själv sjuk eller har träffat sjuka så bör man undvika att röra mat som andra ska äta liksom att laga mat till andra.

– De flesta av oss kommer att råka ut för vinterkräksjukan några eller många gånger i livet. Varje gång tänker man att det här vill man aldrig uppleva igen. Då kan man göra sitt allra bästa för att inte sprida smittan vidare.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024