Trots hård kritik går regeringen vidare med planerna på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Det ska ske genom flera hundra miljarder i statliga lån. Hushåll kan också få betala "några femtiolappar mer i månaden", enligt regeringen.
Regeringen och Sverigedemokraterna lägger fram ett lagförslag på hur staten ska vara med och dela risken för ny kärnkraft, motsvarande fyra storskaliga reaktorer.
Det ska bland annat ske genom statliga mångmiljardlån.
– Kärnkraft är inte jättedyr att driva men den kostar väldigt mycket att bygga. Det är stora investeringskostnader och osäkert om något bolag kan låna så mycket pengar, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Propositionen bygger på ett utredningsförslag i tre delar: förmånliga statliga lån, ett garanterat pris för bolagen i 40 år och en risk- och vinstdelningsmodell.
– Dagens besked innebär att Sverige tar ett avgörande steg för att fortsätta vara en stark kärnkraftsnation, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Exakta siffror senare
Kostnaden för fyra nya reaktorer uppskattades i utredningen till minst 400 miljarder kronor, där staten skulle stå för lån på 300 miljarder till bolagen. Utredaren tog höjd för att kostnaden för kärnkraftsbyggen ofta drar iväg rejält och rekommenderade en låneram på det dubbla – 600 miljarder.
Men regeringen ger inget besked om hur mycket lån det kan komma att handla om. Det kommer först i samband med budgetpropositionen i höst.
Även andra siffror och nivåer saknas i lagförslaget, som i stället drar upp ramarna för modellen. Siffrorna ska förhandlas fram i avtal med de bolag som vill bygga reaktorerna.
Därför går det inte i dag att säga vad den totala kostnaden blir.
50-lappar
För att finansiera prisgarantin föreslog utredningen en skatt för alla elkunder.
Regeringens räkneexempel innebär 50 kronor mer i månaden för en villa, 150 kronor för en restaurang och 500 kronor för jordbruk eller mindre industri.
– Jag tror många kan tänka sig att betala några tiotals kronor mer i en prissäkring mot att vi har mer garanterad el i systemet, säger Ebba Busch.
Regeringen lovar att hushåll och företag ska möta lägre och mer stabila elpriser med nya kärnkraftverk på plats.
Tung kritik
Men kritiken mot regeringens planer har varit tung. En del oroar sig för att just skattebetalarna står för risken och att beräkningarna är en glädjekalkyl.
– Det här är ett begränsat, väl avvägt och ansvarsfullt stöd för de första nya reaktorerna som ska byggas, säger Wykman.
– För oss är det helt centralt att värna skattebetalarnas pengar och de offentliga finanserna.
När kärnkraftverken börjar generera pengar är tanken att lånen ska betalas tillbaka.