loadingFyra semlor går på nära 250 kronor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Fyra semlor går på nära 250 kronor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi & Näringsliv

Priset på en semla når rekordhöjder

TT

I dag är det fettisdagen och sex av tio svenskar beräknas köpa med sig en semla hem till kaffet. Men priset på semlan har ökat kraftigt de senaste åren.

På bara fem år har kostnaden för det klassiska bakverket ökat med 30 procent och genomsnittspriset ligger nu på 50-60 kronor på konditorierna i Sveriges tre största städer, enligt Nordeas Semmelindex.

Enligt semmelindex får Stockholmarna betala 59 kronor för en bagerisemla vilket är tio kronor dyrare än i Göteborg. I Malmö kostar den i snitt 47 kronor.

Högre hyreskostnader och högre pris på råvaror förklaras som orsaken till höjningen.

Enligt branschföreningen Sveriges bagare och konditorer säljs det cirka åtta miljoner semlor bara under fettisdagen.

Traditionen att äta semla inför den 40 dagar långa fastan före påsk började på 1500-talet.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingFyra semlor går på nära 250 kronor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Fyra semlor går på nära 250 kronor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi & Näringsliv

Priset på en semla når rekordhöjder

TT

I dag är det fettisdagen och sex av tio svenskar beräknas köpa med sig en semla hem till kaffet. Men priset på semlan har ökat kraftigt de senaste åren.

På bara fem år har kostnaden för det klassiska bakverket ökat med 30 procent och genomsnittspriset ligger nu på 50-60 kronor på konditorierna i Sveriges tre största städer, enligt Nordeas Semmelindex.

Enligt semmelindex får Stockholmarna betala 59 kronor för en bagerisemla vilket är tio kronor dyrare än i Göteborg. I Malmö kostar den i snitt 47 kronor.

Högre hyreskostnader och högre pris på råvaror förklaras som orsaken till höjningen.

Enligt branschföreningen Sveriges bagare och konditorer säljs det cirka åtta miljoner semlor bara under fettisdagen.

Traditionen att äta semla inför den 40 dagar långa fastan före påsk började på 1500-talet.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025