Låter det ofattbart för dig att låsa dörren till ditt hem, lämna alla dina saker där och aldrig återvända dit? Ja, kanske, men det var precis vad Kristina och Mårten Persson från byn Fågelsjö i Ljusdals kommun gjorde. Året var 1910.
Till julen 1910 stänger Kristina och Mårten Persson dörren till sitt gamla hem. De har bestämt sig för att lämna det till framtida generationer. De låter allt vara kvar i huset; mattor, textilier, möbler, kläder, husgeråd, bestick, bössor, ja alla saker som hörde hemmet till.
Kristina och Mårten går tvärs över gårdsplanen, till sitt nya hem, ett nybyggt hus med nya möbler och husgeråd. Det nya huset är för orten byggt i en helt annorlunda stil, det sägs att de fick inspiration från ett vykort från Amerika.
I och med sitt beslut överlät Kristina och Mårten en unik kulturskatt till framtiden. Gården har, förutom det gamla och de nya boningshusen, många uthus, härbren, en bagarstuga och en bössmedja. Några av byggnaderna är daterade till 1700-talet. Det gör Gammelgården till en kunskapskälla om byggnadsskick, självhushållning, hantverkstekniker och folkkonst. Att gården står på ursprunglig plats, gör den ovanlig i sitt slag i Sverige.
Detaljerna berättar historien
Under en guidad tur får man kliva in i det gamla boningshuset. Där ligger allt orört, till och med ett brev som aldrig blev färdigskrivet. Stämningen av en svunnen tid är mycket påtaglig.
I köket berättas det om hur gästerna som kom till gården behandlades. De fick skedar med ett rakt skaft, medan gårdsfolket fick böjda skaft, då det böjda skaftet gjorde att man kom längre ner i den gemensamma grötskålen. Sängarna var korta och man halvsatt och sov, för att inte ligga raklång likt den döde i kistan. Här finns många snillrika föremål, alla med sin historia.
Kristina och Mårten fick aldrig några barn, så Gammelgården blev testamenterad till dåvarande Los kommun, men ägs idag av Ljusdals kommun. Driften sköts av Fågelsjö Hembygdsförening.
Världsarv
Fågelsjö Gammelgård, eller som den också kallas Bortom Åa, är en av de sju hälsingegårdarna som tillhör världsarvet Hälsingegårdar. Gården blev förklarad byggnadsminne 2004 och världsarv 2012. Den ligger i Orsa Finnmark, i gränslandet mellan Hälsingland, Dalarna och Härjedalen.
Det var tack vare att hemmanet under 1700- och 1800-talen hade växt till ett av de rikaste i trakten som man hade råd att bekosta nybygget som kallas Amerikahuset.
Under sommarhalvåret ges guidade visningar och här finns också kafé och hantverksbutik.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.