Den 25 april 1999 genomförde över 10 000 Falun Gong-utövare en historisk manifestation i Peking. De vädjade för rätten att få utöva sin tro.
Sammankomsten var den största i sitt slag sedan massakern på Himmelska fridens torg tio år tidigare.
Falun Gong-utövarna reagerade mot det tilltagande förtrycket och gripandet av 45 utövare i Tianjin, som väckt oro bland de 70–100 miljoner kineser som då utövade metoden.
Den dagen släpptes de fängslade utövarna. Man lovade också att Falun Gong (även kallat Falun Dafa) inte skulle förbjudas. Detta löfte bröts den 20 juli samma år, då Kinas kommunistparti bannlyste Falun Gong och inledde en landsomfattande kampanj för att utplåna metoden. Regimens propagandaapparat försökte sedermera utmåla det fredliga vädjandet den 25 april som en ”belägring” av regeringshögkvarteret Zhongnanhai.
Detta löfte bröts den 20 juli samma år.
25 år senare pågår fortfarande den brutala förföljelsen i Kina, men det gör också Falun Gong-utövarnas fredliga motstånd. De har anlitat advokater för att ifrågasätta orättvisa fängslanden och bedriver gräsrotsarbete för att bekämpa kommunistpartiets lögner och propaganda. Falun Gong-utövare över hela Kina tar dagligen stora risker för att stoppa förföljelsen och ge alla kinesiska medborgare en större frihet.
Hans Bengtsson
Journalist
Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.