Många kvinnor har några dagar varje månad som de inte ser fram emot. Men med beprövade tips från örtkunskapen kan man klara pms-dagarna bättre och slippa behöva ta tabletter mot värken. Örtexperten Alexandra De Paoli berättar om hur rölleka och rödklöver hjälper mot mensvärk och pms.
Kunskapen om växters läkande verkan är gammal. Det var allmänkunskap hos folk förr och det är härifrån dagens medicin har utvecklats. De som utvecklar läkemedel kan utgå från en växt med kända effekter mot en sjukdom, hitta de verksamma ämnena och därifrån ta fram nya läkemedel.
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut med lång erfarenhet. De läkeväxter som hon lär ut om är väl kända och recepten beprövade.
Det är så oerhört vackert att öppna en burk med bara rödklöverbollar i, det är en sådan glädje.
– Alexandra De Paoli, örtterapeut
Förutom effekten av de verksamma ämnena i växterna, säger Alexandra att själva hanteringen av örterna bidrar till läkeprocessen.
– Det är så oerhört vackert att öppna en burk med bara rödklöverbollar i, det är en sådan glädje.
När man går ut i naturen med sin korg och väljer ut de finaste exemplaren, tar hem dem och lägger dem för torkning, gör en fin etikett till burken; då skickar man signaler till hjärnan om läkande, säger hon.
– Man gör något mycket påtagligt för att ta hand om sig själv, för att komma tillrätta med sina olika behov och krämpor. De där bilderna är en viktig del av läkningsprocessen. Jag talar om för mig själv med varenda sådan bild: ”Jag vill ha en bra hälsa”. På det viset tycker jag att örthanteringen ska vara vacker.

Röllekans blommor är oftast vita, men olika rosa toner finns också. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Rölleka lindrar mensvärk
Röllekan, Achillea millefolium, är en mångsidig läkeväxt. Den innehåller ett bitterämne som tillsammans med de eteriska oljorna är kramplösande för magen. Te på rölleka fungerar bra både för matsmältningen och mot mensvärk.
För bästa verkan använder man alla växtens delar och torkar och förvarar växten hel. Fulare delar tar man förstås bort. Plocka växterna när de är torra. Röllekan kan torkas hängandes eller liggandes, men inte i direkt solljus. Bred gärna ut växterna på myggnät och låt dem torka på en varm och torr plats i tre till fem dagar. Torkade växter bör förvaras mörkt, i lufttäta glasburkar.
Recept för te på rölleka eller rödklöver
– 2 teskedar torkad ört
– 2,5 dl hett vatten
Låt örterna dra under lock i 5 minuter, sila sedan.
Obs! Till barn under åtta år som har ont i magen och behöver hjälp med matsmältningen rekommenderar Alexandra istället te på fänkålsfrön, anis eller kummin, som är mildare än rölleka-te.
Mensvärk kan också lindras genom att man smörjer med lavendelolja, som har en lugnande effekt. Antingen använder man en färdig massageolja med lavendel eller så blandar man lavendelessens i rapsolja.
Rödklöver mot pms-besvär
Vid pms-besvär kan man dricka te på rödklöver de dagar man känner att man har behov av det. Här är det enbart blomman man plockar och torkar.
Te på rödklöver blir mycket gott och smakar sött eftersom den har så mycket nektar, berättar Alexandra.
Med mer kunskaper om örternas läkeförmåga kan man lära sig att hitta sina mediciner i naturen.
Rödklövern innehåller ett hormon som liknar östrogen. Téet passar även bra i övergångsåldern, för den som behöver ett litet östrogentillskott.
Rödklöver-te är också bra mot hosta. Men den som är gravid eller ammar bör undvika det. Det rekommenderas inte heller till män.
Med mer kunskaper om örternas läkeförmåga kan man lära sig att hitta sina mediciner i naturen. Alexandra säger att man kan plocka och prova några i taget för att lära sig, och att det kan vara fint bara att njuta av tanken att hela naturen är full av läkekraft.

Alexandra De Paoli berättar om rödklövern under en örtvandring i Umeå, september 2016. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.