Fuskande föräldrar kostar samhället 2 miljarder kronor årligen. Nu ska en ny lag sätta stopp för vabfusket.
– Det här kan aldrig accepteras, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Från och med årsskiftet ska det bli svårare för föräldrar att fuska till sig pengar genom tillfällig föräldrapenning, så kallad vab, eller föräldrapenning.
Regeringen har idag beslutat att gå fram med ett nytt lagförslag som ska komma åt problemet.
– Vi har en generös föräldraförsäkring med goda möjligheter för föräldrar att vara hemma med sjuka barn och få ersättning. Men bidragsfusket är stort när det gäller både vab och föräldrapenning, säger Elisabeth Svantesson.
Tar ut lön samtidigt som vab
Finansdepartementet räknar med att två miljarder årligen går till felaktiga utbetalningar. Hur mycket som är slarv och hur mycket som är rent fusk går inte att säga. Oavsett räknar regeringen med att det nya förslaget ska komma åt en stor del av pengarna.
– Två miljarder är väldigt mycket pengar, som ska användas till andra saker, säger Svantesson och fortsätter.
– Det handlar om föräldrar som är hemma och vabbar men samtidigt tar ut lön. Det finns såklart de som omedvetet gör fel, men det är också väldigt många som fuskar och det fusket kan aldrig accepteras.
Viktigt behålla förtroende
Enligt Elisabeth Svantesson är det också viktigt att komma åt fusket för att inte urholka förtroendet för socialförsäkringssystemet
– Det bygger på tillit och att vi är uppriktiga. När vi har generösa och bra system är det ännu viktigare att inte fuska, säger hon.
Enligt förslaget ska alla arbetsgivare varje månad skicka in uppgifter till Skatteverket över anställda som varit frånvarande på grund av föräldraledighet eller vård av barn. Uppgifter som sedan går vidare till Försäkringskassan.