Premiärminister Narendra Modi har utropat sig själv som segrare i jättevalet i Indien – men segermarginalen är så liten att besvikelsen är ett faktum för hans partiallians. Samtidigt vädrar oppositionsledaren Rahul Gandhi optimism.
Narendra Modi och hans parti BJP:s allians NDA siktade på 350 parlamentsplatser och en fortsatt stor majoritet.
Av det ser det ut att bli en kamp för att överhuvudtaget kunna regera vidare. När större delen av rösterna var räknade på tisdagskvällen indisk tid låg NDA i ledning i ”bara” cirka 280 valkretsar.
Det räcker till majoritet bland underhuset lok sabhas 543 platser, men hindunationalistiska BJP hade hoppats på egen majoritet, särskilt som ett alltmer auktoritärt styre de senaste åren har gjort det svårare för oppositionen.
Trots det utropar Modi segern i ett inlägg på X som ”en historisk bedrift i Indisk historia”.
Kongresspartiets Rahul Gandhi, oppositionsledare och son, barnbarn och barnbarnsbarn till tidigare ledare, har föga förvånat en annan bild av resultatet.
– Valet visar otvetydigt att folket har skickat ett budskap om att de inte ställer sig bakom Modi och (inrikesminister) Amit Shah, säger han på en presskonferens.
Besviken börs
Han säger att han ska samla oppositionsalliansen India till möte på onsdagen, där de ska diskutera vägar mot att eventuellt styra tillsammans med något av Modis stödpartier.
Modis besvikelse speglas annars på bland annat Bombaybörsen. Indexen föll skarpt, och bolag med kopplingar till Modis regim rasade mest. Företagsimperiet tillhörande den stormrike Gautam Adani, en god vän till Modi från hemstaten Gujarat, backade 25 procent.
Under tiden fortsatte rösträknarna att jobba in på kvällen, kanske tacksamma att deltagandet i det sammanlagt sex veckor långa valet var ”bara” 66 procent. Över en tiondel av mänskligheten, 970 miljoner personer, var röstberättigad, men antalet röster stannade vid 642 miljoner.
Döda valarbetare
Arbetet underlättas också av att Indiens röstsystem till största delen är elektroniskt. Men det finns även poströster på papper.
Och även om det finns luftkonditionering i många vallokaler sätter det varma vädret sin prägel på processen. Klimatförändringarna har bidragit till en rekordvarm vår, och för en del valarbetare har det slutat så illa att de avlidit under långa pass i hettan.
– Vi borde ha genomfört valet minst en månad tidigare, säger landets valansvarige Rajiv Kumar enligt nyhetsbyrån AP.