Var femte sjuksköterska som tog examen mellan 2020 och 2022 har lämnat regionen för andra arbetsgivare. Tappet blir en utmaning för vården, enligt Socialstyrelsen.
Allt fler sjuksköterskor väljer att lämna den regiondrivna vården för att istället börja hos privata vårdgivare eller kommunerna. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen som tittat på sjuksköterskor som tog examen 2014, 2017 och 2019.
Den visar att var femte sjuksköterska som började arbeta i en region bytte till kommunala eller privata vårdgivare under perioden januari 2020 till december 2022.
– Det är oroande att många sjuksköterskor lämnar regionerna efter ett par år, eftersom det blir svårare att bedriva vård för regionerna, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen, på myndighetens webbplats.
Enligt Socialstyrelsen finns en risk att regioner och kommuner inte kan säkerställa en stabil personalförsörjning om den nuvarande trenden med en ökad rörlighet fortsätter. Regionerna driver bland annat sjukhus och vårdcentraler.
Socialstyrelsen konstaterar att andelen sjuksköterskor inom hälso- och sjukvården som arbetar hos privata aktörer har ökat från 13 procent 2002 till 21 procent 2022.
Myndigheten skriver att privata vårdgivare och bemanningsföretag också har en roll i sjukvårdssystemet, men att det är viktigt att lyfta att erfarenhet och kompetens finns där vårdbehoven är stora och komplexa.
Andelen sjuksköterskor som var anställda hos utlandsägda vårdgivare ökar också. I Stockholms län var andelen sjuksköterskor som arbetade för utlandsägda vårdgivare 14 procent 2022, vilket var högst i landet.