Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg har fått utstå skarp kritik och anklagats för att ha mörkat uppgifter för regeringen. Själv är hon trygg med sitt agerande
– Jag känner mig trygg i mitt uppdrag.
Generaldirektören tar emot TT i en klassrumsliknande sal med limegröna stolar på huvudkontoret i Gävle. Intervjun måste nämligen hållas utanför skalskyddet av säkerhetsskäl, förklarar pressansvarig.
Just säkerheten på Lantmäteriet har nagelfarits sedan Expressen avslöjat att hemlig information legat öppen i Lantmäteriets arkiv och att kundtjänsten lämnat ut handlingar utan sekretessprövning. Detta trots att Ås Sivborg varnats om situationen flera gånger sedan 2018.
Först i maj stängdes tjänsterna. Trots kritik som haglat över generaldirektören och de frågor som väckts om vad som egentligen förmedlats vidare till styrelse och regering, håller hon fast vid att det var en korrekt bedömning.
– Lantmäteriet har ett uppdrag att vår information ska tillgängliggöras till samhället därför att den har så stor betydelse i väldigt många processer, säger Ås Sivborg.
Att stänga tjänsterna utan att säkert veta om hemlig information fanns där var inget alternativ sett till konsekvenserna det fått för samhället.
– Det hade också varit fel
Att avgå är inte aktuellt.
– Om det finns förtroende för mig eller inte, det får du fråga regeringen om. Men jag känner att jag har ett stort stöd från medarbetare i organisationen.
Olika bilder
Sedan granskningen har generaldirektören frågats ut i både civil- och försvarsutskottet. Hon har också haft två möten med infrastrukturministern. Efter samtliga möten har deltagare sagt att flera frågor är obesvarade och att bilden kring vad som skett skiljer sig åt.
Ett exempel är att det enligt Expressen, som hänvisar till både dokument och handlingar från myndigheten, är bevisat att hemlig information har läckt.
Enligt Ås Sivborg har dokument med försvarssekretess aldrig funnits tillgängligt för utlämning. Hon tar som exempel byggnader som nu är sekretessbelagda efter att ha köpts för försvarsmaktens räkning, men innan dess inte var hemliga.
– Analyser har visat att de handlingarna inte har lämnats ut efter det att det har konstaterats att de innehöll försvarssekretess.
Ett annat exempel är att Ås Sivborg sagt att hon medvetet undanhållit information från regeringskansliet av strategiska skäl, enligt tjänsteanteckningar från Lantmäteriets chefsjurist och säkerhetsskyddschef.
– Det har jag inte sagt, säger generaldirektören.
– Min syn är att anteckningarna inte speglar situationen. De är också tagna ur sitt sammanhang.
På vilket sätt?
– Det var långa möten med flera deltagare. Vi pratade om olika aspekter och olika perspektiv.
Kunde inte hindra
Sedan i maj, när styrelsen efter ett extrainsatt möte akutstängde arkivtjänsten, har Lantmäteriet tvingats anställa personal för att manuellt hantera begäran av handlingarna vilket har lett till förseningar och stora konsekvenser för kommuner och byggsektorn.
Det finns ingenting som hade kunnat göras innan för att hindra den här stängningen?
– Jag skulle säga att det inte gör det.