Ett höjt bolånetak och lättnader i amorteringskraven föreslog regeringens utredare i höstas. Men både finansmarknadsministern, Riksbanken och Finansinspektionen ser risker med delar av förslagen.
I höstas presenterade tunga ekonomer en utredning på regeringens initiativ där de förslog en rad lättnader i amorteringskraven för bolånetagare och ett höjt bolånetak.
Ett problem enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) är att de så kallade makrotillsynsåtgärderna gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Har man rika föräldrar påverkas man inte så mycket, men behöver man vara sin egen lyckas smed så påverkas man mer om det blir svårare att ta sig in, säger han i en utfrågning i riksdagen på tisdagen.
Inte satt ner foten
Än har regeringen inte satt ner foten i frågan. Utredningen har inte heller skickats ut på remiss.
Men både Riksbanken och Finansinspektionen har gett uttryck för att man tycker att både amorteringskrav och bolånetak behövs.
– Min slutsats är att vi måste fortsatt värna makrostabilitet och finansiell stabilitet och på det stora hela är de här åtgärderna motiverade, säger riksbankschefen Erik Thedéen i riksdagen och tillägger att det trots det är "rimligt" att utvärdera dem.
Enligt Thedéen finns det inget som tyder på att amorteringskrav och bolånetak har påverkat unga från att ta sig in på bostadsmarknaden i någon större utsträckning.
Viktigt att amortera
Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen, säger att amorteringskrav och bolånetak har påverkat hushållens skuldkvot positivt.
– Åtgärderna har bidragit till att skapa en sund amorteringskultur, säger han.
Även enligt Niklas Wykman är det viktigt med fortsatta amorteringskrav. Han har dock tidigare signalerat att det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 kan slopas.
– Lån ska man betala tillbaka, det måste vara inställningen även på bostadsmarknaden, säger han.