loadingDönerkebab på en restaurang i den tyska staden Frankfurt. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT
Dönerkebab på en restaurang i den tyska staden Frankfurt. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes

Kebabbråk mellan Tyskland och Turkiet

Malin Carlsson och Vivvi Alström/TT

Vem uppfann dönerkebaben och får den innehålla vilka ingredienser som helst? I Tyskland och Turkiet går åsikterna isär.

Bråket har blossat upp sedan det turkiska internationella dönerförbundet, Udofed, har ansökt i EU om att maträtten ska få samma sorts skydd som napolitansk pizza eller serranoskinka.

Udofed vill att en äkta dönerkebab – den variant där köttet tillagas på och skärs från en roterande lodrätt ställning – ska uppfylla en strikt lista med kriterier. Det handlar om allt från vilket kött och vilka kryddor som används till tjockleken på kniven som används för att skiva köttet.

Stor bransch

Enligt ansökan är dönerkebaben en del av Turkiets "kulinariska arv", med rötter som sträcker sig till det ottomanska riket.

Om ansökan går igenom skulle det innebära att företag i EU måste uppfylla kriterierna för att få använda namnet på maträtten, något som väckt ont blod framför allt i Tyskland. Där hävdas det att den moderna dönervarianten uppfanns i Berlin av de turkiska gästarbetare som kom till staden mellan 1960 och 1970.

Dessutom menar man i Tyskland – där dönerkebab säljs för motsvarande 82 miljarder svenska kronor varje år – att ett EU-skydd skulle driva upp priset på den populära rätten.

"Attack"

– Det är en attack på Tysklands kulturella identitet, säger sociologen Eberhard Seidel till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den tyska regeringen har lämnat in en protest mot den turkiska ansökan, som inom kort ska behandlas i EU.

– Kebaben tillhör Tyskland. Alla borde få bestämma själva hur den tillagas och äts. Det behövs inga riktlinjer från Ankara, säger Tysklands jordbruksminister Cem Ozdemir, som själv har ursprung från Turkiet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiet är inte medlem i EU men har ändå möjlighet att registrera produkter under EU-skydd.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingDönerkebab på en restaurang i den tyska staden Frankfurt. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT
Dönerkebab på en restaurang i den tyska staden Frankfurt. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes

Kebabbråk mellan Tyskland och Turkiet

Malin Carlsson och Vivvi Alström/TT

Vem uppfann dönerkebaben och får den innehålla vilka ingredienser som helst? I Tyskland och Turkiet går åsikterna isär.

Bråket har blossat upp sedan det turkiska internationella dönerförbundet, Udofed, har ansökt i EU om att maträtten ska få samma sorts skydd som napolitansk pizza eller serranoskinka.

Udofed vill att en äkta dönerkebab – den variant där köttet tillagas på och skärs från en roterande lodrätt ställning – ska uppfylla en strikt lista med kriterier. Det handlar om allt från vilket kött och vilka kryddor som används till tjockleken på kniven som används för att skiva köttet.

Stor bransch

Enligt ansökan är dönerkebaben en del av Turkiets "kulinariska arv", med rötter som sträcker sig till det ottomanska riket.

Om ansökan går igenom skulle det innebära att företag i EU måste uppfylla kriterierna för att få använda namnet på maträtten, något som väckt ont blod framför allt i Tyskland. Där hävdas det att den moderna dönervarianten uppfanns i Berlin av de turkiska gästarbetare som kom till staden mellan 1960 och 1970.

Dessutom menar man i Tyskland – där dönerkebab säljs för motsvarande 82 miljarder svenska kronor varje år – att ett EU-skydd skulle driva upp priset på den populära rätten.

"Attack"

– Det är en attack på Tysklands kulturella identitet, säger sociologen Eberhard Seidel till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den tyska regeringen har lämnat in en protest mot den turkiska ansökan, som inom kort ska behandlas i EU.

– Kebaben tillhör Tyskland. Alla borde få bestämma själva hur den tillagas och äts. Det behövs inga riktlinjer från Ankara, säger Tysklands jordbruksminister Cem Ozdemir, som själv har ursprung från Turkiet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiet är inte medlem i EU men har ändå möjlighet att registrera produkter under EU-skydd.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024