Vem uppfann dönerkebaben och får den innehålla vilka ingredienser som helst? I Tyskland och Turkiet går åsikterna isär.
Bråket har blossat upp sedan det turkiska internationella dönerförbundet, Udofed, har ansökt i EU om att maträtten ska få samma sorts skydd som napolitansk pizza eller serranoskinka.
Udofed vill att en äkta dönerkebab – den variant där köttet tillagas på och skärs från en roterande lodrätt ställning – ska uppfylla en strikt lista med kriterier. Det handlar om allt från vilket kött och vilka kryddor som används till tjockleken på kniven som används för att skiva köttet.
Stor bransch
Enligt ansökan är dönerkebaben en del av Turkiets "kulinariska arv", med rötter som sträcker sig till det ottomanska riket.
Om ansökan går igenom skulle det innebära att företag i EU måste uppfylla kriterierna för att få använda namnet på maträtten, något som väckt ont blod framför allt i Tyskland. Där hävdas det att den moderna dönervarianten uppfanns i Berlin av de turkiska gästarbetare som kom till staden mellan 1960 och 1970.
Dessutom menar man i Tyskland – där dönerkebab säljs för motsvarande 82 miljarder svenska kronor varje år – att ett EU-skydd skulle driva upp priset på den populära rätten.
"Attack"
– Det är en attack på Tysklands kulturella identitet, säger sociologen Eberhard Seidel till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Den tyska regeringen har lämnat in en protest mot den turkiska ansökan, som inom kort ska behandlas i EU.
– Kebaben tillhör Tyskland. Alla borde få bestämma själva hur den tillagas och äts. Det behövs inga riktlinjer från Ankara, säger Tysklands jordbruksminister Cem Ozdemir, som själv har ursprung från Turkiet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Turkiet är inte medlem i EU men har ändå möjlighet att registrera produkter under EU-skydd.