Finns det anledning för äldre att motionera? Skadar det inte mer än det eventuellt gör nytta? Räcker det med en längre söndagspromenad? Jag fick frågorna från signaturen ”Gammal orienterare, 66 år”. Först och främst, det är aldrig för sent att börja motionera. Men givetvis måste aktiviteten anpassas till förutsättningarna. Det här är mitt längre svar.
Kroppen är gjord för fysisk aktivitet. Organsystem och deras funktioner har ofta en mycket stor kapacitet som kan utnyttjas under belastning. Om de sällan utnyttjas försämras funktionerna och mycket talar för att organsystemen degenererar. Med stigande ålder sker givetvis vissa förändringar som vi inte kan göra något åt. Men en del av åldrandet beror på livsstil.
Att hålla sig regelbundet fysiskt aktiv är en av flera förutsättningar för god hälsa även för äldre. Få åtgärder – om ens någon – har likt fysisk aktivitet spridningseffekt på många andra faktorer som håller oss friska. Genom att vara fysiskt aktiva får vi inte bara bättre kondition, starkare rörelseapparat – det vill säga starkare muskler, benstomme och senor – utan även förbättrad blodbild och normalt blodtryck. Andra positiva effekter av regelbunden motion är lägre halt av stresshormoner i blodet och ökad känslighet för insulin, vilket är bra för en välfungerande metabolism.