De planerade projekten i norra Sverige där enorma mängder el används för att producera vätgas har hittills varit vaga hur de ska få den el som krävs. I planerna för det ena företaget har det ingått ett gigantiskt lager för vätgas. Detta pekar mot att man tänkt sig vindkraft för elproduktion. Nu har planerna på vätgaslagret övergetts.
Det planeras två projekt i Norrbotten att producera stål utan omfattande utsläpp av koldioxid, med företagen LKAB och H2GS som ledande i respektive initiativ. I båda fallen är vätgas nyckeln till fossilfrihet. Tanken är att vätgas ska användas för att ta bort syre ur järnmalmen för att få rent järn för vidare behandling till stål. Vätgas finns inte i fritt tillstånd i naturen, utan ska tillverkas genom elektrolys. Det är en process där man delar vatten i vätgas och syrgas med hjälp av elektricitet. Processen är extremt energikrävande. Dessa två industrianläggningar är tänkta att använda lika mycket el som hela Finland använder idag.
Trots de enorma elbehoven har de två industrigrupperna varit uppseendeväckande vaga om hur anläggningarna ska försörjas med el. För att kunna hävda fossilfrihet krävs att den el man använder är fossilfri, vilket i praktiken innebär vindkraft eller kärnkraft. H2GS förklarade på ett tidigt stadium att deras kunder inte ville ha kärnkraft med i processen, vilket lämnar vindkraft som enda alternativ.