Odlingssäsongen 2025 präglas av en febril jakt efter mask på plantskolor och handelsträdgårdar. En invasiv lövplattmask från Sydamerika ska stoppas – misstaget som gjordes när mördarsnigeln kom till Sverige ska inte upprepas.
Med viftande svans nosar sig jaktlabradoren Aila igenom planteringarna i Öresundsparken i Helsingborg. Belöningen blir både morotstärning och beröm om hon hittar en mask, så hon är strängt fokuserad.
Aila är en av sju sökhundar som mellan januari och mars fick specialutbildning i plattmasksökning och nu är hennes tjänster efterfrågade.
– Det är många företag som tar det här på allvar, säger Ailas ägare Helen Persson.
– Det är inte lätt för oss att hitta dem med ögonen och det är inte lätt för hundarna heller. Men kan man göra både och så hittar vi fler än vad man skulle göra annars.
Äter daggmaskar
Masken är platt och oansenlig och för människor är den svårhittad då den oftast håller till en bit under markytan. Här kan den ställa till stor skada, eftersom den dödar och äter daggmaskar.
Marie Koenen, som utbildat Aila och de andra sökhundarna i plattmaskjakt, visar en film i mobilen på hur det kan se ut. Plattmasken slingrar sig runt daggmasken och avsöndrar ett ämne.
– Det känns lite kinky att titta på det. Den smälter ner daggmasken.
Om lövplattmasken får stor spridning och dödar mängder av daggmask riskerar det att få stor inverkan på jordens bördighet.
Inga fiender
Problemet är att den, såvitt känt hittills, saknar naturliga fiender i Sverige, förklarar Henrik Lange, samordnare för invasiva arter på Naturvårdsverket.
Första fyndet av plattmasken, som har det latinska namnet Obama nungara, gjordes i en plantering i Malmö i november förra året. I december beslutade regeringen att ge myndigheterna rätt att vidta nödåtgärder. Från och med den 7 januari det förbjudet att sprida den vidare i Sverige.
– Vi tyckte att vi inte ville ha en ny mördarsnigel, säger Henrik Lange.
Men importväxterna väller in nu när det är högsäsong på plantskolorna och Marie Koenen vittnar om att hundekipagen hittar mask i stort sett varje gång de är ute.
Bara i Sverige
Än så länge är det bara i Sverige som spridningsförbudet gäller, vilket ställer till det för importörerna, men ett beslut på EU-nivå väntas efter sommaren.
– Det skulle underlätta enormt om de andra länderna också listar den, säger Henrik Lange.
Den stora uppslutningen inom trädgårdsbranschen gör att han trots allt andas en viss optimism.
– Ja, vi gör någonting för att sätta P för den. Sedan hur bra det går kan vi inte säga förrän 2025 går mot sitt slut.