Under fem år har fler än 12 000 fritidshus skadats så allvarligt av naturskador att försäkringspengar betalats ut. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tror att många husköpare har dålig koll på riskerna.
– Kunskapen är ganska låg, säger hållbarhetschefen Per Sangrud.
När våren står i blom ökar suget efter fritidshus. Men i jakten på den perfekta sommarstugan är det många som missar en lurande fara.
Den globala uppvärmningen leder redan nu till mer extremväder som torka, översvämningar och kraftigare oväder. Men vad riskerna innebär är det få spekulanter som är medvetna om, enligt Per Sangrud, hållbarhetschef på fastighetsförmedlaren Länsförsäkringar.
– Tiden då man kunde strunta i att ta hänsyn till det här när man köper villa eller fritidshus är förbi. Nu måste man ta det här i beaktande, säger han.
– Det handlar om att arbeta förebyggande och försöka tänka på det här i samband med fritidshusköp.
En halv miljard
Under perioden 2019–2023 betalade försäkringsbolagen ut mer än 500 miljoner kronor till ägare vars fritidshus drabbats av naturskador. Störst andel finns i Stockholms län (144 miljoner), följt av Västra Götaland (68) och Gävleborg (56), enligt statistik som Länsförsäkringar tagit fram.
Det rör sig om exempelvis skador orsakade av blåst.
– Det är tegelpannor som flyger eller träd som välter på hus eller annan egendom som gör att det blir en klassisk naturskada, säger Sangrud och fortsätter:
– Och tittar man på havsnära områden så finns det exempel där huset kan ligga farligt nära vattnet, vilket ökar risken för att huset tar skada om vattennivåerna stiger,
"Jättebra" första steg
Skyfall och blåst kan göra att vattennivåerna snabbt stiger, och exempelvis källare översvämmas. Skogstomter kan vara utsatta för brandrisk om torka slår till.
Han uppmanar till att ta kontakt med försäkringsbolag och se till att huset är besiktigat.
– Kommunen och länsstyrelsen har ett ansvar att peka ut klimatrisker i både ny och befintlig bebyggelse, så att kolla med dem tycker jag är ett jättebra första steg.