Frankrikes parlament har röstat för att avsätta premiärminister Michel Barniers regering i en misstroendeomröstning – efter bara tre månader på posten. Omröstningen benämns som historisk och kastar in landet i ytterligare politiskt kaos.
För första gången sedan 1962 har den franska nationalförsamlingen godkänt ett misstroendevotum mot en sittande regering. Sammanlagt 331 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen som lagts fram av vänsteralliansen NFP med stöd av extremhögern under ledning av Marine Le Pen.
Minst 288 ja-röster krävdes för att den skulle gå igenom.
Barnier måste nu lämna in avskedsansökan till president Emmanuel Macron, säger nationalförsamlingens talman Yaël Braun-Pivet.
Kortlivad premiärminister
Misstroendeförklaringen gör Barnier till Frankrikes mest kortlivade premiärminister – om han inte återutnämns av Macron.
Missnöjet med regeringen har varit stort på båda kanterna sedan Michel Barniers och ministrarnas tillträde för bara tre månader sedan. Men det som utlöste misstroendet är att Barnier tvingade igenom budgeten för socialförsäkringarna med en undantagsregel eftersom han inte kunde få tillräckligt stöd för den i parlamentet.
Enligt Braun-Pivet ”anses lagförslaget om finansiering av socialförsäkringen ha förkastats” i och med misstroendeförklaringen.
Macron uppmanas avgå
Vad som händer nu är oklart, men Macron kan åtminstone inte upplösa parlamentet och utlysa nyval, eftersom det enligt fransk lag inte har gått tillräckligt lång tid sedan det senaste parlamentsvalet i somras.
Yttervänstern uppmanar nu president Macron att avgå och utlysa ett tidigt presidentval, enligt Mathilde Panot från Det okuvliga Frankrike (LFI).
Presidenten har tidigare avvisat sådana uppmaningar och kallat ett sådant scenario för "politisk fiktion". Macron väntas tala till nationen på torsdag kväll.
I parlamentsvalet i början av juli gick såväl den samlade vänstern som ytterhögern starkt framåt, dock utan att nå tillräcklig majoritet. I stället blev Macrons rörelse tvungen att söka sig mot den traditionella högern för att bilda regering.