Vad finns egentligen i de äldre svenska arkiven och varför är dessa gamla böcker viktiga? Under hösten startar ett projekt i syfte att forska om och tillgängliggöra äldre urkunder.
Riksantikvarieämbetet och Vitterhetsakademien bildades i början av 1600-talet. De två myndigheterna förfogar över ett rikt arkiv, vars ofta sköra handlingar sträcker sig tillbaka till dess bildande. De äldsta dokumenten förvaras huvudsakligen i Riksantikvarieämbetets och Kungliga bibliotekets arkiv. På grund av deras ålder har många av handlingarna varit svåra att forska på och otillgängliga för allmänheten.
– Materialet är unikt på flera sätt, inte minst eftersom de flesta länder fick sina centrala kulturminnesvårdande myndigheter först under 1800- och 1900-talen. Samtidigt speglar det Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademiens utveckling under en tid när antalet lärda samfund ökade och den svenska statsapparaten var mycket expansiv, säger Ola W. Jensen, projektledare på Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.