loadingMiso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt en studie där miso fermenterats på ISS. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt en studie där miso fermenterats på ISS. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Vetenskap

Forskarexperiment: ”Rymdmiso” får annan smak

TT

Miso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt forskare – som provsmakat.

Den japanska sojapastan är det första livsmedlet som helt och hållet fermenterats i rymden. I mars 2020 skickade forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Danmarks Tekniske Universitet (DTU) miso till Internationella rymdstationen (ISS).

Under 30 dagar fermenterades mison för att sedan återvända till jorden. Likt miso fermenterad på jorden smakade "rymdmison" salt och umami, rapporterar CNN.

Men enligt forskarna fanns en viktig skillnad – den var mörkare och hade en starkare nötig och rostad smak. För att kunna se skillnader fermenterades också miso under samma period i Massachusetts och Köpenhamn.

Det som främst kan ha påverkat fermenteringen i rymden är mikrogravitationen och strålningen, enligt en av studiens huvudförfattare, Joshua Evans vid DTU. Han hoppas även att studien kan bredda astronauters kulinariska valmöjligheter.

Medförfattaren, Maggie Coblentz vid MIT, anser att studien belyser "potentialen för liv att existera i rymden" och syftar på de mikroorganismer som frodats under fermenteringen på ISS.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingMiso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt en studie där miso fermenterats på ISS. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt en studie där miso fermenterats på ISS. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Vetenskap

Forskarexperiment: ”Rymdmiso” får annan smak

TT

Miso som fermenterats i rymden får en annan smak än den som inte lämnat jorden, enligt forskare – som provsmakat.

Den japanska sojapastan är det första livsmedlet som helt och hållet fermenterats i rymden. I mars 2020 skickade forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Danmarks Tekniske Universitet (DTU) miso till Internationella rymdstationen (ISS).

Under 30 dagar fermenterades mison för att sedan återvända till jorden. Likt miso fermenterad på jorden smakade "rymdmison" salt och umami, rapporterar CNN.

Men enligt forskarna fanns en viktig skillnad – den var mörkare och hade en starkare nötig och rostad smak. För att kunna se skillnader fermenterades också miso under samma period i Massachusetts och Köpenhamn.

Det som främst kan ha påverkat fermenteringen i rymden är mikrogravitationen och strålningen, enligt en av studiens huvudförfattare, Joshua Evans vid DTU. Han hoppas även att studien kan bredda astronauters kulinariska valmöjligheter.

Medförfattaren, Maggie Coblentz vid MIT, anser att studien belyser "potentialen för liv att existera i rymden" och syftar på de mikroorganismer som frodats under fermenteringen på ISS.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025