Regeringen och Sverigedemokraterna vill förbjuda jägare att ha halvautomatiska vapen av militär typ, som AR-15. Även lämplighetsprövningen av personer som vill ha vapenlicens ska skärpas.
Efter masskjutningen i Örebro har nu regeringen och SD enats om ändringar i vapenlagstiftningen.
Bland annat vill de begränsa tillgången till halvautomatiska vapen av militär typ, och nämner AR-15 specifikt.
– Samarbetspartierna är överens om att gå vidare med förslag om att begränsa tillgången till just den typen av vapen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Regeringen har dock ingen information om att den misstänkte gärningsmannen i Örebro hade något av de vapen man nu vill förbjuda för jägare.
Däremot framhåller man att AR-15 är ett exempel på ett vapen som är kompatibelt med stora militära vapenmagasin.
– Vi har sett att vid liknande dåd i andra länder har det här vapnet förekommit och vi vet att det kan orsaka mycket skada på kort tid, säger Strömmer.
Förslag förra våren
Den misstänkte gärningsmannen i Örebro hade licens för fyra vapen, tre av dem hittades vid hans döda kropp.
Polisen har inte gått ut med vilken typ av vapen det handlar om – men enligt uppgifter till Expressen och SvD var inget av vapnen av den kritiserade AR-typen, som sedan 2023 får användas vid jakt i Sverige.
En utredning föreslog i maj förra året att just halvautomatiska vapen av militär typ, som AR-10 och AR-15, bör förbjudas för jakt och att förbudet bör träda i kraft så snart som möjligt.
Förbudet omfattar dock inte andra typer av halvautomatiska vapen för jakt.
Polisen uppskattade förra våren att omkring 3 500 jägare getts tillstånd att inneha skjutvapen av AR-typ.
På frågan om regeringen varit senfärdig svarar Strömmer:
– Jag vill ändå inte säga att vi varit senfärdiga under de här två åren. Vi fick förslagen i våras, har jobbat med dem under hösten, nu tycker vi i ljuset av det här förfärliga våldsdådet att det är rimligt att vi också ger besked på några nyckelpunkter.
Moderaterna har tidigare argumenterat mot ett förbud. Nu uppger Strömmer att målet är att lägga fram ett lagförslag under mandatperioden.
Regeringen ska även föreslå hur de som köpt vapnen ska kompenseras.
Skärpt prövning
Regeringen ger också i uppdrag till polisen och Socialstyrelsen att stärka arbetet med att pröva om en person är lämplig att ha vapenlicens.
I dag ska läkare som träffar en patient som är olämplig att inneha vapen anmäla det till polisen. Cirka 2 000 sådana anmälningar görs per år.
Finns det någon anledning att tro att det brister i läkarnas anmälningsskyldighet?
– Det är naturligtvis en fråga som blir central i det här uppdraget, säger Strömmer.
Han framhåller att om det som hittills framkommit om den misstänkte gärningsmannen stämmer är det uppenbart att han inte skulle ha haft vapen.