I en handvändning stängde USA:s biståndsmyndighet USAID ned. Nu utreder svenska Sida vilka konsekvenser det amerikanska beslutet kan få, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M).
Under natten till måndagen lät USA:s president Donald Trumps "effektiviseringschef" Elon Musk meddela att USAID skulle bomma igen – ett besked som följdes av omedelbara åtgärder som nedstängda webbplatser och sociala medier-konton samt personal som nekades att gå till jobbet.
– USA är världens enskilt största givare av utvecklingsbistånd och en nedläggning av USAID skulle förstås få mycket stora konsekvenser globalt, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M).
Dousa framhåller att Trump redan tidigare meddelat att USA stoppar allt amerikanskt bistånd i 90 dagar. Trump har också sagt att man ska återinföra det som kallas "Mexico City policy" – som stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor.
Dousa säger dock att det är "glädjande" att utrikesministern Marco Rubio har gjort ett undantag för humanitärt livsmedelsbistånd, livräddande läkemedel och skydd. Men införs "Mexico City policy" blir det "ett stort bekymmer för Sverige" eftersom regeringen prioriterar frågor som global jämställdhet, mödravård och preventivmedel, säger Dousa.
Den svenska biståndsmyndigheten Sida och USAID samarbetar på olika sätt.
– Sida håller just nu på att inventera om det på kort sikt finns några enskilda projekt som riskerar att komma i kläm på grund den här raden av beslut från den amerikanska administrationen, säger Dousa.
Han uppger vidare att det civila stödet till Ukraina – inom bland annat minröjning – är ett område som Sverige följer med särskilt intresse.