Norrbotten är Sveriges mest exploaterade län. Här hjälper inga världsarv, urskogar eller friska älvar när vindkraft eller gruvor ska etableras. Regeringen kör över kommuner och har god hjälp av politiker i alla partier som kräver lojalitet med EU. Nu har Naturskyddsföreningen i länet satt ner foten och konstaterar att omställningen inte är särskilt grön eller hållbar.
Varken Naturskyddsföreningar eller Naturvårdsverket har på senare år brukat sätta det lokala miljöperspektivet i centrum för sin förda klimatpolitik. Precis som i politiken har agendan varit att rädda världen från att gå under och inte minst att på olika sätt bidra till att Sverige skulle stoltsera som ett gott exempel. De har drivit de gröna näringarnas politik, de har sagt ja till vindkraftsindustrier och gruvor i naturskogar, nationalparker och områden skyddade av världsarv. Därför var vi flera som reagerade när Naturskyddsföreningen i Norrbotten bytte fot.
Det är en anmärkningsvärd händelse men ändå så oerhört positiv och nödvändig. Marie Persson, ordförande i Norrbotten och aktiv i Övertorneås skogsgrupp, gjorde ett inlägg på föreningens webbplats: ”Vid det här laget tror vi att det står klart för de flesta, åtminstone här uppe i Norrbotten, att den gröna omställningen varken är särskilt grön eller hållbar. Därför kallar vi den numera industrins klimatomställning.”