I den nyligen publicerade ”De stora tänkarnas uppfattningar om Gud” skriver artificiell intelligens om Guds idéhistoria. En inte helt lyckad idé, men den väcker oavsiktligt viktiga tankar om avgrunden mellan information och bildning.
När jag köpte ”De stora tänkarnas uppfattningar om Gud” utgick jag från att den var skriven av en människa. Efter att jag tittat noggrannare på omslaget insåg jag att den var framställd genom artificiell intelligens. Besviken ställde jag den i bokhyllan, där den kändes död jämte de övriga böckerna, som är skrivna av människor. Men så besinnade jag mig och tänkte att man, lika lite som man ska döma en bok efter dess omslag, ska döma en bok efter dess författare. Att sammanställa ett slags uppslagsverk rörande stora tänkares syn på Gud som sträcker sig från vår tids tänkare till Jesus, är onekligen ett intressant projekt.
Varför låta teknik framställa en text i stället för att skriva den själv? I förordet – som vi får förmoda är skrivet av Anders Fredblad, den ansvarige för boken – motiveras det på följande sätt: ”I denna bok publiceras material från omfattande databaser, digitala arkiv och analyser som återfinns i texter och artiklar. Genom att söka igenom och indexa dessa databaser kan (AI) analysera enorma mängder data, extrahera relevant information och upptäcka mönster som mänsklig intelligens kanske inte skulle ha upptäckt.”