En portion grönsaker om dagen kan göra skillnad för hälsan. En ny studie visar att intag av ärtor och bönor kan sänka halten av det ”dåliga kolesterolet” i blodet med fem procent.
Att äta upp grönsakerna på tallriken kan vara en god idé för den som vill minska risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdom.
Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin
En studie som letts av forskare vid St. Michael’s Hospital i Toronto i Kanada har visat att daglig konsumtion av 1,7 deciliter med bönor, ärtor, linser eller kikärtor kan sänka risken för hjärtkärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt, med fem till sex procent.
Baljväxter har ett lågt glykemiskt index vilket innebär att de bryts ner långsamt och kan reducera eller omvandla animaliskt protein och ”dåliga” fetter såsom transfetter som äts i en måltid.
Studien baseras på 26 slumpmässigt utvalda och kontrollerade tester som utförts på 1037 personer.
Enligt forskarna sågs en större sänkning av LDL-kolesterol hos männen än hos kvinnorna, vilket kanske kan förklaras av att männen åt en sämre kost och att deras kolesterolnivåer var högre och därför gynnades mer av en hälsosammare kost.
Vissa deltagare i studien uppgav att de fick magbesvär såsom uppblåsthet, gaser, diarré och förstoppning, men att symtomen avtog under loppet av studien.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Canadian Medical Association Journal.
Timjan – örten som ger mod, hämmar bakterier och lindrar hosta
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri