De senaste årens höga inflation har lett till att barnbidraget räcker till nästan 30 procent mindre inköp till barnet – jämfört med 2018, när bidraget höjdes senast.
– Barnbidraget har tappat i betydelse, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Senast barnbidraget höjdes var i mars 2018, då gick det från 1 050 kronor till dagens 1 250 kronor.
Och om barnbidraget hade följt med de senaste årens höga inflation, skulle bidraget idag vara runt 1 600 kronor – alltså 350 kronor mer än vad det är i dagsläget. Det visar en ny beräkning av Länsförsäkringar.
– Det betyder helt enkelt att barnbidraget räcker till färre saker, än vad det räckte till förr, konstaterar Stefan Westerberg.
Missat tusentals kronor
Barnbidraget räcker till 28 procent mindre inköp till barnet i dag jämfört med 2018, i och med att priserna stigit.
– Det är klart att det påverkar barnfamiljernas ekonomi. Under de senaste två åren så har ju alla fått ökade kostnader, och de som har barn har ju på sätt och vis fått dubbla ökade kostnader.
Den totala summan barnfamiljer har gått miste om sedan 2018 är nästan 9 600 kronor per barn, enligt Länsförsäkringar – eftersom barnbidraget inte har följt inflationen.
– Det är ju pengar som man har gått miste om helt enkelt. Som skulle kunna innebära x antal jackor, strumpor och skor.
Tappat sin relevans
Stefan Westerberg menar att det är många andra bidrag som följer inflationen, medan barnbidraget inte gör det.
– Man måste proaktivt från politiken höja barnbidraget för att nivåerna ska öka, till skillnad från exempelvis studiemedlet som justeras upp automatiskt med prisbasbeloppet.
Han säger även att barnbidraget har börjat tappa sin relevans – i och med att det inte har höjts sedan 2018.
– Tanken är att det ska täcka en del av de extra kostnader som kommer med att ha barn. Men beloppen har ju gått ner i köpkraft och det bidrar till att barnbidraget tappar i relevans.