Det svaga ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden. Arbetslösheten ökar brett och är på den högsta nivån på tre år. Även långtidsarbetslösheten ökar.
– Det är extra allvarligt, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.
I slutet av januari 2025 var 381 000 personer eller 7,2 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det kan jämföras med 6,8 procent under samma period i fjol.
– Det är framförallt hushållens konsumtion som inte har kommit igång på det sättet som vi och andra bedömare trodde, det gör att återhämtningen i ekonomin och på arbetsmarknaden blir mer utdragen, säger Eva Samakovlis.
Generellt sett brukar arbetslösheten vara hög i januari, eftersom många anställningar och en del utbildningar löper ut vid årsskiftet.
Ökar brett
Arbetslösheten ökar brett i alla grupper, visar Arbetsförmedlingens siffror. Initialt påverkades branscher kopplade till hushållens minskade konsumtion.
– I takt med att lågkonjunkturen förlängdes och fördjupades har den gett avtryck i fler branscher och påverkat bredare. Det är både kvinnor och män, unga och gamla, inrikes- och utrikesfödda som påverkats, säger Samakovlis.
Även långtidsarbetslösa ökar där närmare 152 000 har varit utan jobb i tolv månader eller mer. Det är drygt 11 000 fler än för ett år sedan. Det är extra allvarligt och oroande, enligt Samakovlis.
– Det finns en risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Ju längre man är arbetslös desto svårare är det att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
Antalet inskrivna som påbörjade ett arbete ökade dock, med cirka 2 000 personer jämfört med samma period föregående år.
Ljusning framöver
I januari varslades 5 200 personer om uppsägning, vilket är något högre än samma period förra året. Månadsgenomsnittet brukar vara mellan 4 000 och 5 000 varsel.
Men vändningen närmar sig. Arbetsförmedling bedömer att arbetslösheten kommer att minska gradvis i takt med att ekonomin stärks.
– Vi ser ändå en ljusning framåt och vår bedömning är att arbetslösheten kommer sluta öka under våren för att börja minska under hösten, säger Samakovlis.