Att Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheterna skulle kunna stoppas med ickevåldsmetoder har nog många tvivlat på. Men en händelse i Taiwan nyligen inger hopp.
Chen Zhenping från provinsen Henan satt fängslad och torterades. Med taiwanesiska Amnesty Internationals hjälp blev hon fri i mars. Den 9 oktober återförenades hon äntligen med sin dotter i Finland. De hade inte sett varandra på sju år. Båda övar falungong, en andlig metod som förföljs i Kina.
Det började i december 2012, när Group 32, Amnesty International Taiwan blev intresserad av Chens fall. Följande tre år jobbade de konstant med att sätta press på Chens förföljare, samtidigt som de vädjade till den finska staten, media och kinesiska myndigheter.
År 2008 fördes Chen bort från sin bostad i Henan till ett kvinnoläger, som också är ett arbetsläger med tillverkning av kläder, enligt falungongsajten Minghui.
FAKTA: Förföljelsen av falungong |
Den kinesiska andliga metoden falungong, som har sina rötter i den gamla kinesiska kulturen, är en av de mest förföljda grupperna i Kina. Det har den varit sedan 1999, när det Kinesiska kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin startade en förföljelsekampanj som pågår än i dag. Tiotusentals tros ha dödats av regimen. |
De som torterade Chen på fängelset, polisen och inom rättsväsendet, fick ta emot mängder med brev som krävde att de skulle upphöra med övergreppen och släppa henne fri. Breven var personligt riktade till enskilda fängelsechefer och vakter, vilket tog bort deras anonymitet inför våldet. Liknande taktik har används tidigare för att befria burmesiska kvinnorättsaktivister.
Tortyr i fängelset
Tortyren i fängelset är speciellt framtagen för att få falungongutövare att ge upp sin tro.
Vid ett tidigare tillfälle 2003, satt Chen fängslad i tre år. Där blev hon tvångsmatad och satt i en speciell tvångströja framtagen för just falungongutövare. En av Chens medintagna dog efter att ha suttit bunden i en sådan tvångströja. När Chen till slut hungerstrejkade i protest mot omskolningsprogrammen tvångsmatades hon, och vid ett tillfälle blev hon så sjuk att hennes dotter tilläts hämta hem henne.
Den andra gången Chen Zhenping blev fängslad var i juli 2008, vid de olympiska spelen i Beijing. Vid den tidpunkten bodde Chens dotter i Finland och kunde vända sig till Amnesty International och finsk media.
Hoppades på internationell uppmärksamhet
Amnesty Internationals Group 32 visste att chanserna till att deras brev skulle nå Chen var närmast obefintliga, men de hoppades att den ständiga internationella uppmärksamheten skulle få fängelsets ledning att behandla Chen lite bättre.
— Det gäller ju kommunistregimen, och antagligen skulle det inte ge något som helst resultat. Men vi bestämde oss för att försöka i alla fall, berättade Su Ling för Epoch Times.
Su var medveten om att miljontals falungongutövare förföljs i Kina; de fängslas, torteras och dödas för sina organ som sedan säljs.
— Detta är en verklighet som existerar, det är hjärtskärande. Vi måste låta flera människor få vetskap om att kineser förföljs på grund av sin religion och tro.
Med hjälp av vänner flydde Chen, i september i år, till Thailand för att till slut ta sig till Finland.
— Äntligen så står jag i på fri mark, i det vackra Finland. Jag vill tacka Amnesty International och alla vänliga människor för deras stöd till de förföljda falungongutövarna, som fortsätter att följa sanning, godhet och tålamod, sade Chen.
Rapportering av Leo Timm och Jenny Li