Ytterligare en friskola drivs utan bygglov i industriområde
Ytterligare en friskola, Algebraskolan, i Göteborg saknar bygglov. Nu riskerar verksamheten att stängas ner. Foto: Skärmdump/SVT


För två veckor sedan avslöjade SVT att den muslimska friskolan Primus, som ligger i ett industriområde i Gårdsten i Göteborg, saknar bygglov och riskeras att stängas. Nu rapporterar tv-kanalen att ytterligare en friskola i Angered, som bedrivs i ett industriområde, också saknar bygglov.

Det rör sig om Algebraskolan som startades i augusti förra året. Skolan, som har 56 elever i lågstadieåldern, har arabiska och matematik som profil.

”Vi gick på deras ord”

I november förra året besökte kommunen skolan och man fann brister i brandskyddet och ventilationen. Det uppdagades då att skolan saknade bygglov och man skickade därför hem eleverna.

Eleverna fick dock gå kvar under vårterminen. Jan Johansson, bygginspektör på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, säger till SVT att man inte ville avbryta för eleverna och lät dem därför gå kvar. Samtidigt säger han att det inte är lämpligt att bedriva en skolverksamhet i ett industriområde.

Våren 2018 fick Algebraskolan etableringstillstånd av Skolinspektionen. Ansvariga för skolan hade uppgett att bygglovet var klart.

– Vi gick på deras ord i den delen, men vi skulle dubbelkollat uppgifterna om att det faktiskt fanns ett bygglov, säger Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen i Göteborg, till tv-kanalen.

Även när det gäller Primusskolan litade man på den ansvarige om att verksamheten hade fått bygglov från kommunen. Claes Börjesson sade då till SVT att ”grundinställningen är att vi litar på huvudmännen”.

Skärpt rutinerna

Enligt SVT har Skolinspektionen i år skärpt sina rutiner, vilket innebär att ett giltigt bygglov ska visas upp innan man godkänner etablering av en verksamhet.

Algebraskolan har under våren sökt bygglov, men stadsbyggnadskontoret i Göteborg har avslagit det. Kommunen har samtidigt beslutat att skolan ska betala en sanktionsavgift på 72 000 kronor och skolverksamheten ska upphöra innan den 1 september. Skolan har överklagat beslutet till kommunen.

Skolans rektor, Iman Baroudi, säger till tv-kanalen att frågan om bygglov ställdes inte rakt ut när man hade kontakt med Skolinspektionen och man menar att allt är ett missförstånd.

Enligt Jan Johansson är industriområdet inte lämpligt för skolverksamhet. Både kommunen och Skolinspektionen ser allvarligt på det inträffade samtidigt som man inte vet om det finns fler skolor som bedrivs utan giltigt bygglov.

Baroudi säger till SVT att skolverksamheten kommer att flytta till lokaler i Hisingen där man har ett giltigt bygglov.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.