Migrationsdomstolen i Stockholm underkänner den nya så kallade gymnasielagen, skriver Expressen. Detta efter att Migrationsdomstolen i Malmö bara för en vecka sedan meddelat att lagen inte går att tillämpa.
Migrationsverket fortsätter dock att pröva ärenden med stöd av lagen.
På fredagen meddelade Migrationsdomstolen i Stockholm att de avslår en ansökan om uppehållstillstånd med stöd av den nya lagen. Precis som domstolen i Malmö anser man att de slopade identitetskraven i lagen inte går att tillämpa i praktiken.
Den nya så kallade gymnasielagen, som trädde i kraft den 1 juli, ger cirka 9000 ensamkommande afghaner rätt att få stanna i Sverige.
Förra veckan slog man fast i en dom i Migrationsdomstolen i Malmö ”att bristerna i beredningen är sådana att bestämmelsen om sänkt beviskrav inte får tillämpas”. Chefrådsman Fredrik Löndahl, som var domare i målet, anser att lagen blir mer eller mindre tandlös, rapporterade TT tidigare.
Migrationsdomstolen i Stockholm motiverar sitt beslut på ett annat sätt än Migrationsdomstolen i Malmö.
– Vi tar det på en annan mening i regeringsformen. Om man tittar på 11 kap 14 §. Den första meningen handlar om att om en lag strider mot överordnad lag så får man inte tillämpa den. Vi går på det. Nästa mening handlar om att man inte heller ska tillämpa den om beredningen varit felaktig, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm, till Expressen.
Både Migrationsdomstolen i Malmö och Stockholm anser att de slopade identitetskraven är problemet i lagtexten.
Domen från Migrationsdomstolen i Malmö kommer att överklagas till Migrationsöverdomstolen. Om överdomstolen ger ärendet prövningstillstånd blir avgörande där vägledande.
Den så kallade gymnasielagen har fått hård kritik av flera instanser, däribland polisen och Lagrådet. Trots det valde regeringen att driva igenom lagförslaget.