Ett fartyg som tros vara från 1500-talet har hittats på Östersjöns botten norr om Gotland. Vraket är i mycket bra skick och kan vara det bäst bevarade vraket från tidsperioden.
Skeppsvraket har varit känt sedan 2009 då det upptäcktes när det gjordes gasprospektering i området. Men då konstaterades bara att vraket låg där på mer än 120 meters djup och ingen vidare besiktning av vraket genomfördes.
– Besiktningen gjordes först i maj i år när man skickade ned kameror för att titta på vraket. Det är därför vi vet först nu att det är så pass intressant som det är, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, som i samarbete med arkeologer från bland annat Southampton University, MMT och Deep Sea Production undersökt vraket.
Masterna står
3D-bilderna som tagits fram visar att fartyget ligger oförstört på havsbotten. Masterna står ännu rätt upp, en del av riggen är kvar och skeppets kanoner står i skjutställning. På däck finns också den mindre båt som användes för att ro besättningen till och från fartyget.
Johan Rönnby säger att fartyget är "väldigt, väldigt välbevarat" även om det inte är ovanligt när det gäller vrak i den här delen av Östersjön.
– Är det nu från 1500-talet, som vi tror, så är det det mest välbevarade 1500-talsfartyget som vi har hittat.
Forskarteamet vill nu återvända till vraket för att kunna göra en bättre och mer detaljerad modelldokumentation av hela skeppet. Dessutom ska det tas träprover.
– Vi ska ta träprover så att vi kan göra en årsringsdatering. Då kan vi bli lite mer tvärsäkra på hur gammalt det är. Det är inte helt lätt att datera på enbart skrov och form, säger Johan Rönnby.
Kvar i djupet
Att bärga vraket eller dess föremål är inte aktuellt.
– Det är klart att man kan bärga enstaka föremål men med modern 3D-teknik kan man visuellt bärga föremål och låta dem ligga kvar på botten. Man kan visa dem på dator och projicera dem och man kan till och med printa ut dem i fullskala om man vill. Det är ett bättre sätt än att ta upp det och billigare än att konservera. Och så har man kvar det där nere.
(Beatrice Nordensson/TT)