2 400 år gammalt vrak ”Odysseus” är världens äldsta intakta
Skärmavbild Youtube.


Antikens greker seglade en gång i tiden på haven med skepp liknande de som avbildats på antika väggmålningar och vaser från Platons tid. Men i modern tid har vi aldrig sett ett i verkligheten, det vill säga fram tills nu. 

I Svarta Havets djup, mer än 80 kilometer utanför kuststaden Burgas i Bulgarien, upptäcktes ett gammalt grekiskt handelsfartyg som liknar målningarna av det fartyg som användes av Homeros Odysseus. Fyndet gjordes av en internationell forskargrupp i oktober 2018.

Med hjälp av kol-14-datering uppskattas skeppet vara över 2 400 år gammalt, vilket gör det till världens äldsta skepp som någonsin hittats och som fortfarande är intakt. Skeppet är 23 meter långt och dess roder, roddbänkar, liksom innehållet i lasten har förblivit bevarat, trots sin ålder.

På ett djup av 2 000 meter i Svarta Havet ligger det 2 400 år gamla träskeppet och är så väl bevarat att till och med masten och roddmännens bänkar finns kvar. Bild: National Geographics facebook-sida

Bild: Google maps.

Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) hittade skeppet på ett djup av 2 000 meter under ytan (långt djupare än nutida dykares kapacitet). Med hjälp av två undervattensrobotar gjorde de en digital kartläggning av vraket i 3D. De tog också upp prover för kol-14-datering. 

– När ROV:en [remote operated vehicle] sjunker ner genom vattnet, och man ser hur det här skeppet framträder så perfekt bevarat i ljuset på botten, så känns det som att man har gått tillbaka i tiden, sade MAP-forskaren Dr Helen Farr till BBC

– Det är som en annan värld.

Skeppet, som hittades liggandes på ena sidan, antas ha bevarats tack vare den extremt höga salthalten och de syrefattiga förhållandena i Svarta Havet. Djupet det låg på gjorde det också omöjligt för skattjägare att störa platsen.

– Det är välbevarat och ligger fredat. Det försämras inte och det är osannolikt att det kommer att attrahera några skattjägare, sade Farr.

Professor Jon Adams, huvudman för MAP-projektet sade till The Guardian:

– Ett fartyg som överlevt intakt från den antika världen och ligger på två kilometers djup, det är något jag aldrig skulle ha trott vara möjligt. Det här kommer att förändra vår förståelse för skeppsbyggnad och den antika världens sjöfart.

Skeppets design liknar det skepp som finns på den antika "Sirenvasen", vilken går tillbaka till 480 f Kr. På vasen, som för närvarande finns på Brittiska Muséet, är Odysseus fastbunden vid masten på sitt eget fartyg och seglar förbi sirenerna (vars sång fick sjömän att krascha sina skepp mot klipporna och möta sin undergång).

Skeppets last är för närvarande okänd. Forskargruppen hoppas kunna återvända för vidare undersökningar, men för det behövs vidare finansiering.

– Normalt hittar vi amforor (tvåörade kärl) och kan då gissa oss till varifrån det kommit, men i det här fallet får vi avvakta. Som arkeologer är vi intresserade av vad det kan berätta om teknologi, handel och trafiken i det området, sade Farr.

De senaste tre åren har gruppen kartlagt över 2 000 km2 av Svarta Havets havsbotten och har upptäckt 67 vrak, inklusive romerska handelsfartyg och en kosackisk handelsflotta från 1600-talet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.