Regeringens krishanteringsråd höll på måndagen ett extrainkallat sammanträde med anledning av det nya coronaviruset.
– Regeringen tar situationen på allra största allvar, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet – och meddelade att han ställt in en resa till Sydafrika för att nära leda regeringens arbete under viruskrisen.
På krishanteringsrådets möte informerade sig regeringen om att myndigheterna har beredskap och planering för en situation där smittspridningen ökar.
– Sveriges samlade expertis och förmåga är mobiliserad för att hantera den här situationen. Myndigheter och regioner har planerat och övat för det här, sade Löfven vid en presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg (S), socialminister Lena Hallengren (S) och cheferna för fyra berörda myndigheter.
Ställer in resa
Statsministern uppmanar medborgarna att hålla sig informerade och följa myndigheternas råd.
Han ställer in en planerad resa till Sydafrika den 8–10 mars med anledning av coronaviruset och meddelade under måndagen den sydafrikanska presidenten.
I ett skriftligt uttalande till TT förklarar Löfven sitt beslut så här:
"För att effektivt och nära leda regeringens arbete väljer jag att ställa in den planerade resan till Sydafrika."
Han kan ännu inte svara på om fler resor kommer att ställas in:
– Det får vi bedöma från fall till fall, det beror på hur det ser ut i landet och i orten.
Varnar för rykten
Damberg varnar för ryktesspridning och desinformation i samband med coronaviruset:
– Det råder en viss osäkerhet eftersom det är ett nytt virus. Det ökar risken för ryktesspridning, och det finns också grogrund för desinformation där avsändaren medvetet sprider felaktigheter. Det är alltid viktigt att kontrollera källan för de råd man tar del av.
Transportstyrelsens beslut att dra in tillståndet för Iran Air, sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderat det, välkomnas av Lena Hallengren.
– Jag ser det som ett exempel på att ansvarig expertmyndighet ständigt följer utvecklingen, uppdaterar råd och rekommendationer, och att andra myndigheter uppvisar stor lyhördhet inför expertisen råd, säger hon.
Fortfarande osäkert
TT: Hur säker eller osäker är prognosen för smittspridning i Sverige?
– Sådana här prognoser är relativt osäkra, svarar Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
TT: Känner du dig mer säkrare i dag än i går vad gäller den bedömningen?
– Bra fråga. Jag tycker att det fortfarande återstår att se hur det här utvecklas i Europa för att vara lite säkrare på bedömningen. Jag tänker på det italienska utbrottet framför allt.
TT: Vilken bild fick du av mötet med krishanteringsrådet?
– En väldigt positiv bild. Jag har varit med i det här området i 20 år – under tsunamin, svininfluensan, ebola, allt nästan – och jag har inte sett så samstämda myndigheter förut, med ett så bra formellt och informellt samarbete som nu. Vi har lärt oss mycket under de här åren och är mer samtränade nu, säger Johan Carlson.